Slovenská ústava slaví 20 let, možná ale přestane být státním svátkem

Bratislava - Před dvaceti lety poslanci Slovenské národní rady odhlasovali přijetí Ústavy Slovenské republiky. Rozdělení Československa tak bylo zpečetěno a do konce společné federace Čechů a Slováků zbývaly v té chvíli už pouze čtyři měsíce. Slovenská ústava začala platit 1. října 1992, ta česká až 28. prosince - jen čtyři dny před rozdělením Československa.

Země pod Tatrami pořádá k výročí přijetí ústavy velké oslavy, nejdůležitější aktér tehdejších událostí Vladimír Mečiar na nich ale chybí. Vadí mu, že současná vláda uvažuje o vyškrtnutí Dne ústavy ze seznamu státních svátků. Slovensko jich má dnes patnáct a tolik volných dní podle kabinetu negativně ovlivňuje ekonomiku. Mečiar přitom není jediný, kdo pozvánku na oslavy odmítl. Nepřišly desítky současných poslanců, i když z jiného důvodu - nechtějí přerušit dovolenou.

Ivan Gašparovič:

„Společného státu s Českou republikou jsme si vážili. Před dvaceti lety jsme přijali vlastní ústavu, abychom nesli odpovědnost sami za sebe.“

Jedním z těch, kteří slovenskou ústavu napsali, je nynější prezident Ivan Gašparovič. Jako poslanec pro ni hlasoval a jako předseda Slovenské národní rady ji s premiérem Vladimírem Mečiarem podepsal. Proti znění ústavy se postavilo jen 16 zákonodárců za Křesťanskodemokratické hnutí, které tehdy vedl Ján Čarnogurský. „Chtěli jsme se postavit proti politice, která vedla Slovensko do slepé uličky,“ vysvětluje dnes Čarnogurský.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Slovenské poslance ode dneška chrání imunita jen v parlamentu

Slovenští poslanci ode dneška přišli o trestněprávní imunitu. Nelze je stíhat jen za výroky, které pronesou v parlamentu, a za hlasování. Oproti běžným slovenským občanům je ale potřebný souhlas parlamentu k vzetí poslanců do vazby, s jejich zadržením v případě přistižení při páchání trestného činu musí souhlasit mandátní a imunitní výbor. V opačném případě musejí být okamžitě propuštěni.

Návrh na zrušení trestněprávní imunity slovenský parlament jednohlasně schválil koncem července. Letos v únoru si slovenští poslanci zrušili přestupkovou imunitu; policie je tak může pokutovat například za rychlou jízdu.