Při přehlídce v Iowě spadl Albatros, pilot zahynul

Davenport (Iowa) – Při letecké přehlídce v americké Iowě zahynul pilot starého proudového letadla, které se zřítilo před zraky tisíců diváků. Nehoda se stala u davenportského letiště při tradiční vojenské přehlídce nazvané Quad-City, letadlo dopadlo nedaleko rušné dálnice I-80.

Stroj typu L-39 Albatros vyráběný od 70. let minulého století v československém Aeru Vodochody letěl podle svědků ve formaci s dalšími dvěma vysloužilými vojenskými letadly. Náhle se jeho trajektorie změnila a šel prudce k zemi. Letadlo narazilo do země a zachvátily je plameny. „Pilot neměl šanci se z něj dostat,“ prohlásil policejní mluvčí Don Schaeffer. Ve dvoumístném kokpitu seděl při osudném letu pouze jeden člověk.

Příčiny nehody policie nezná, zatím shromažďuje trosky, které leží v okruhu asi 200 metrů od místa dopadu. Na zemi nebyl při havárii letadla nikdo zraněn a hlášeny nebyly ani žádné škody.

Havarované letadlo vlastnila vzdělávací nadace Warbird Education Foundation z texaského města Frisco. Podle iowských médií šlo o základní specifikaci L-39C, původně cvičný letoun využívaný v zemích Varšavské smlouvy. Později se Albatrosy dostaly k soukromým majitelům v celém světě, kteří stroj využívají například právě při přehlídkách.

L-39 Albatros - ilustrační foto
Zdroj: EPA/GYOERGY DANIEL/ISIFA