Knihovníci z Mali brání své rukopisy

Timbuktu - V malijském městě Timbuktu se bojuje za zachování starých rukopisů. Městští knihovníci odsud uprchli před islamistickými rebely a teď ze svého nového působiště volají po rychlém dokončení digitalizace tisíců vzácných manuskriptů. Řada z nich totiž v Timbuktu už padla za oběť vlně rabování a ničení všeho, co neodpovídá přísnému výkladu islámu.

Město Djenné, které je zapsané na seznamu UNESCO a od území ovládaného rebely je vzdálené jen devadesát kilometrů, je teď útočištěm pro lidi snažící se zachovat vzácné malijské dědictví. Jedná se o stovky tisíc manuskriptů, některé skoro tisíc let staré.

„Nikomu jsem je nepůjčoval, pak ale přišli islamisté a Institut Ahmeda Baby, kde je rukopisů nejvíc, vyplenili ho a udělali si z něj noclehárnu. V manuskriptech je řada věcí, které odporují islamistickému učení, takže i proto se jim nemusí líbit,“ vysvětlil prezident Asociace na ochranu timbuktských rukopisů Abdul Wahíd Abdirhahím. Některé manuskripty z knihoven v Timbuktu se zachránily. Dalších asi deset tisíc rukopisů si teď knihovníci snaží půjčit od tradičních majitelů - rodin kolem Djenné.

„To, co se stalo v Timbuktu, nám jasně ukazuje, že ty rukopisy musíme zachovat ve virtuální formě, aby i v případě invaze zůstaly nezničitelné,“ podotkl timbuktský knihovník Albouharí. Kvůli vývoji událostí v Mali se projekt financovaný Velkou Británií dostal do kritické fáze. Rebelové postupují stále dál a hrozí, že pokud manuskripty jako neislámské rovnou nezničí, udělají si z nich výnosný byznys.

Reportáž Jaroslava Zouly (zdroj: ČT24)