Atentátníci zaútočili v Péšávaru na auto amerického konzulátu

Péšávar - Sebevražedný atentátník zaútočil na auto amerického konzulátu v Péšávaru. Nejméně dva lidé zemřeli. Výbuch zranil ve voze dva Američany a dva Pákistánce. Zasaženo bylo i několik kolemjdoucích. Po útoku zůstaly na silnici jen ohořelé trosky. Jako svůj terč si atentátníci vybrali vůz amerického konzulátu. Udeřili hned poté, co opustil jeho bránu.

„Muž v autě přejel do protisměru a narazil do vozu. Atentátníci použili 100 nebo 110 kilo výbušnin. Auto je úplně zničené,“ popsal útok policista. Podle americké ambasády v Islámábádu nikdo ze zaměstnanců konzulátu nezemřel. Výbuch prý zranil dva Američany a dva pákistánské pracovníky konzulátu. Na místě našla policie ohořelý americký pas.  

„V autě byli Američané a někteří se zranili. Odvezli je ale hned pryč a my nevíme kam. Ten výbuch byl opravdu silný,“ dodal regionální ministr informací. Po neprůstřelném vozu zbyl jen ohořelý skelet. A na zemi kráter. Někteří svědci tvrdí, že nikdo nepřežil: „Ti, co byli v autě, byli jistě mrtví. Byli to cizinci. Auto hořelo a oni byli uvnitř.“ 

Místní nemocnice přijala nejméně 19 zraněných, včetně žen a dětí. Péšávar je jedním z nejnebezpečnějších měst v Pákistánu. V posledních letech tam ozbrojenci zaútočili hned několikrát. Američané se proti atentátům většinou úspěšně brání díky rozsáhlým bezpečnostním opatřením.

Sebevražední atentátníci zaútočili v Péšávaru (zdroj: ČT24)