Brooksová musela k soudu kvůli odposlechům zavražděné dívky

Londýn – Bývalá šéfredaktorka britského bulvárního nedělníku News Of the World Rebekah Brooksová se dnes znovu objevila před londýnským soudem kvůli ilegálním odposlechům v bulvárním deníku News of the World, který vedla. Brooksová čelí mimo jiné žalobě kvůli odposlechům mobilu unesené školačky, která byla později nalezená mrtvá.

Informace o ilegálních odposleších třináctileté Milly loni v létě vedly k eskalaci celého skandálu a k uzavření News of the World. Murdoch musel kvůli aféře vypovídat v parlamentu a Brooksovou nakonec odvolal z čela svých britských listů. Celkem bylo v rámci vyšetřování ilegálních praktik v britských médiích zatčeno přes 40 lidí.

Spolu s manželem Charliem Brooksem a dalšími čtyřmi lidmi je Brooksová obžalovaná i z maření výkonu spravedlnosti, když údajně ukrývala před policií důkazy při vyšetřování odposlechů v dnes už zaniklém titulu. Kromě toho je ona, bývalý Cameronův mluvčí Andy Coulson a šest bývalých novinářů NoW obviněno z toho, že se snažili v době od října 2000 do srpna 2006 proniknout do hlasových schránek mobilů asi 600 lidí.

Brooksová veškerá obvinění odmítá, dnes u soudu jen potvrdila svou totožnost a to, že rozumí obviněním. Soudce stanovil další slyšení pro Brooksovou a další obžalované na 26. září. Brooksová zůstává na svobodě na kauci s podmínkou, že nebude kontaktovat další obžalované a neodjede do zahraničí, aniž by informovala policii.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)