Syrský kameraman denně točí smrt. I tu svého bratra

Damašek - Podle OSN zažila Sýrie nejkrvavější týden od začátku povstání – údajně zemřelo přes 1600 lidí. O jejich smrti se svět často dozvídá jen díky odvaze místních aktivistů, kteří vše dokumentují. Přestože jim v případě dopadení hrozí kruté tresty.

Každý večer si Trad prohlíží záběry, které toho dne natočil. Je to jako droga – je na nich závislý, a přesto si přeje, aby u takových hrůz nikdy v životě nebyl. Už osmnáct měsíců ve městě Kusejr u libanonských hranic dokumentuje smrt. Je jí tolik, že při točení málem přehlédl tělo vlastního bratra. „Nejdřív tam byl můj bratr, ale nedošlo mi to. Pak jsem natočil dalšího a najednou jsem si vzpomněl - vždyť to byl můj bratr,“ vypráví.

Sedmatřicetiletý bývalý prodavač nábytku už s tříčlenným týmem zachytil smrt čtyř set lidí. Někdy pustí kameru z ruky a snaží se pomáhat. Většinou mu ale nezbývá nic jiného než točit.

Trad dobře ví, že ho jeho povolání může stát život. Jednomu z jeho kolegů, který také natáčel, vydloubli ve vězení oči. „Vzali mu oči. Za to samé, co dělám já. Proč?“

Syrský kameraman Trad během své nebezpečné práce
Zdroj: ČT24

Dokumentování zločinů podle něj současný syrský režim nepromíjí. „Kamera je tady v Sýrii příliš nebezpečná. Ale jakmile s revolucí skoncuju, popadnu tuhle kameru a vyhodím ji,“ slibuje si.

Tradovo město je v troskách. Po řadě útoků si nemocnice buduje opevnění. Někteří z těch, kdo nemohli utéct, si kopou podzemní kryty. Ty se ale při častém bombardování snadno můžou stát i jejich hrobem. Pokud je Trad přežije, svět se to dozví zase jenom díky němu.

Reportáž Petra Zavadila (zdroj: ČT24)