Krize žene Jihoevropany k učebnicím: Kolik umíš řečí, tolikrát jsi člověkem

Berlín – Krize nejen vyprazdňuje Jihoevropanům kapsy, ale také v nich probouzí zájem o vzdělání – konkrétně o studium cizích jazyků a ještě konkrétněji o němčinu. Kurzy Goethe-Institutu berou doslova útokem zejména mladí Španělé, kteří se doma potýkají s nejvyšší nezaměstnaností v Evropské unii, více než 25%. Za studiem němčiny míří stále častěji i přímo do Německa s nadějí, že se tu pak pracovně uchytí.

„Poptávka je tak vysoká, že kolegové v institutech v krizí postižených zemích rotují,“ uvedla mluvčí vzdělávací instituce, která kvůli velkému zájmu musela ve Španělsku, Itálii a Portugalsku otevřít dodatečné kurzy. Ve Španělsku po nich od roku 2010 stoupla poptávka o 80 procent, v Itálii stoupl počet účastníků kurzů v letošním roce o 18 procent, v Řecku zaznamenal institut v roce 2011 nárůst o deset procent a v Portugalsku o 20 procent. Do samotného Německa za studiem jazyka přijíždějí opět zejména Španělé, ale nechybějí ani Řekové, Portugalci a Italové.

„Jednoznačně to souvisí s krizí v eurozóně. Když se ptáme našich klientů, tak zjišťujeme, že tento nárůst připadá na mladé vzdělané lidi, kteří se poohlížejí po německém pracovním trhu,“ vysvětlil regionální vedoucí Goethe-Institutů v jihozápadní Evropě Berthold Franke. Raketový nárůst zájmu o jazykové kurzy potvrdil i Svaz německých soukromých škol a Svaz večerních univerzit.

Zájem Jihoevropanů o práci v Německu dokládají také statistiky, podle nichž v zemi dělá přes 450 tisíc Španělů, Řeků, Italů a Portugalců. Jejich počet meziročně vzrostl o 6,5 procenta. Další tisíce jejich krajanů se pak snaží v Německu zaměstnání najít. Doma jsou totiž jejich šance velmi malé: ve Španělsku je bez práce 52 procent mladých a v Řecku nemá zaměstnání téměř 55 procent lidí mladších 25 let.

V Řecku demonstrovali důchodci za lékařskou péči

Stovky řeckých důchodců demonstrovaly v Aténách před budovou ministerstva zdravotnictví. Protest vyvolalo rozhodnutí doktorů a lékáren, že si klienti státní pojišťovny budou muset návštěvy u lékaře a medikamenty hradit sami. Pojišťovna totiž přestává recepty proplácet s tím, jak vysychá státní pokladna. Skupina penzistů dokonce vtrhla do kanceláře ministra a chtěla s ním mluvit. Po rozhovoru s úředníky budovu opustili.

Řečtí důchodci demonstrují u ministerstva zdravotnictví
Zdroj: ČT24