Britský soud zabavil kauci složenou za Assange

Londýn – Britský soud zabavil kauci 200 000 liber, kterou za spoluzakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange složili jeho stoupenci. Pohrozil navíc zabavením dalších 140 000 liber přislíbených jako záruka za Assange, pokud se 41letý Australan do měsíce nevzdá britské policii. Assange v červnu utekl na ekvádorskou ambasádu v Londýně, aby se vyhnul vydání do Švédska, kde je podezříván ze sexuálních deliktů.

Soud zabývající se kaucí v úterý deníku The Guardian potvrdil, že složených 200 000 liber (6,3 milionu korun) už bylo zabaveno, protože Assange podmínky kauce porušil. Pokud se Australan do 3. října nevzdá britské policii, zabaví soud i zbývající záruky ve výši 140 000 liber. Soudce vyzval Assangeovy stoupence, aby Australana sami přesvědčili k opuštění ambasády, pokud chtějí dostat své peníze zpět.

Švédská policie Assange vyšetřuje kvůli podezření ze sexuálního obtěžování a znásilnění, zatím ho ale z ničeho neobvinila. Švédsko vydalo na Australana mezinárodní zatykač, kterým chtělo docílit, aby vyšetřovatelé mohli Assange vyslechnout. Na základě toho Assange v roce 2010 zatkla britská policie. Týden po zadržení umožnil britský soud Assangeovo propuštění na kauci 200 000 liber, kterou za něj složilo několik známých osobností, mimo jiné americký režisér Michael Moore, bojovnice za lidská práva Jemima Khanová, exmanželka frontmana Rolling Stones Bianca Jaggerová, režisér Ken Loach nebo vydavatel Felix Dennis. Dalších devět lidí slíbilo soudu záruky v celkové výši 140 000 liber za to, že Assange neporuší podmínky kauce.

Britská justice po řadě odvolání letos v květnu rozhodla o Australanově vydání do Švédska. Assange ale poté utekl na ekvádorskou ambasádu, kde se skrývá dodnes. Ekvádor mu udělil politický azyl, britská policie je ale odhodlána Assange zatknout, jakmile opustí diplomatickou půdu velvyslanectví. Assange tvrdí, že se ve Švédsku ničeho nedopustil a že obvinění vůči němu jsou politickou mstou za práci serveru WikiLeaks. Uvádí rovněž, že mu ve Švédsku hrozí s větší pravděpodobností vydání do Spojených států.