Vtipy o Holocaustu jsou podle Židů vítězným pochodem amorálnosti

Tallinn – Za nejapný vtip označila estonská židovská obec fotografii na kost vyhublých vězňů z  nacistického koncentračního tábora s nápisem Kouzelné tabletky na hubnutí od Dr. Mengeleho. Obrázek publikovali estonští novináři na serveru Eesti Ekspress s dovětkem, že v Buchenwaldu nikdo nebyl tlustý. Protestovala i tallinnská radnice; místostarosta Michail Kylvart vyjádřil pohoršení nad jakýmikoli žerty znesvěcujícími památku umučených a připomněl zločiny lékaře Mengeleho, který na vězních prováděl nelidské pokusy.

Podobný skandál nedávno vyvolala estonská firma GasTerm, která inzerovala své služby pod fotografií dobře známé vstupní brány do koncentračního tábora v Osvětimi s nápisem Arbeit macht frei. Slogan zněl Plynové topení - flexibilní, pohodlné a efektivní a měl bezpochyby připomínat oběti plynových komor v nacistických koncentračních táborech. Firma reklamu s omluvou ze svých stránek odstranila. Představitelka estonské židovské obce Alla Jakobsonová označila sérii nejapných vtipů za „vítězný pochod amorálnosti“.

„Cynické vtipy o Holocaustu, které reprezentuje obrázek s vězni v koncentračním táboře, jsou nejenže  nevkusné, ale také svědčí o tom, že se v naší společnosti objevily velké problémy,“ řekla Jakobsonová. Poukázala i na fakt, že poslední „případ s plynem“ estonská veřejnost výrazně neodsoudila a pro novináře z Eesti Ekspress se zřejmě stal inspirací.