Mrtvá latina je v Německu čím dál živější

Berlín - Na německých školách roste v posledních letech zájem o latinu. Momentálně už je třetím nejčastěji studovaným cizím jazykem po angličtině a francouzštině. Podle deníku Frankfurter Rundschau tomu napomohla i popularita příběhů čarodějnického učně Harryho Pottera s latinskými zaříkávadly. Podle německého statistického úřadu se latinsky učí více než 800 000 mladých Němců. To je každý desátý žák a ve srovnání se stavem na přelomu století to představuje nárůst o 30 procent. Jen na gymnáziích do tajů tohoto jazyka proniká v průměru každý třetí student.

Podle profesora latinské filologie Karla Enenkela představuje latina svou přesností a neměnností protipól současnému hektickému a nepřehlednému světu. „Skrývá se za tím bezpochyby také vůle rodičů, aby jejich děti měly co nejlepší vzdělání a určité elitní myšlení,“ dodala psycholožka Tuulia Ortnerová. „Latina slouží jako nástroj k lepšímu pronikání do němčiny a k učení cizích jazyků,“ přidal další možný důvod obliby latiny profesor starých jazyků na univerzitě ve Freiburgu Bernhard Zimmermann. Toto zažité tvrzení však vyvrací jazykovědkyně Elsbeth Sternová z Curychu. Podle výsledků jejího bádání může mít studium latiny dokonce mírně negativní vliv na osvojování dalších řečí. Odborníci také zpochybňují další vžitou představu, že jazyk starých Římanů zvyšuje u dětí inteligenci.

Neplatí úplně ani zařazení latiny mezi mrtvé jazyky. Podle agentury DPA už dávno dobyla internet - svůj profil si do latiny mohou přepnout uživatelé Facebooku nebo v latině hledat hesla na Wikipedii - a proto bylo třeba vymyslet latinská slova pro vymoženosti moderní doby. Internet je tak latinsky nexus retialis a počítač computator.