Striptýz jako umění? Klub nechce platit daně, rozhodnout musí soud

New York - Odvolací soud státu New York řeší, jestli je tanec na klíně umění. O tom se jej snaží přesvědčit právníci zastupující striptýzový klub Nite Moves ve městě Latham, nacházejícím se nedaleko hlavního města státu Albany. Pokud budou úspěšní, nebude klub muset platit více než 100 tisíc dolarů na daních, napsal deník The New York Times. Podle právního zástupce klubu jsou tamní tanečnice skutečné umělkyně. „Rád bych zdůraznil, že se v současnosti vážně uvažuje o zařazení tance u tyče na olympiádu,“ podotkl.

Všechno je to o daních

Právníci tvrdí, že i na podnik, který jako jediný v oblasti nabízí zcela nahé tanečnice, se vztahuje daňová výjimka pro umělecká představení s choreografií. Díky této výjimce například nemusejí platit daně ze vstupného různá baletní vystoupení či broadwayské muzikály.

U soudu, který běžně řeší závažné případy jako právo na sňatky lidí stejného pohlaví, tak zněla slova jako „nahá“, „tyč“ či eufemismy jako „věci, které se dějí v soukromých místnostech“. Právníci citovali odborníka na kulturní antropologii striptýzových vystoupení. Jeden ze soudců později líčení označil za „velmi zábavné odpoledne“.

Nejméně jednomu ze soudců ale došla s argumenty právních zástupců klubu Nite Moves trpělivost. „Mohli bychom se přenést přes myšlenku, že (striptýz) je něco jako Bolšoj (těatr)?“ zeptal se. „Mám dojem, že vaše činnost spočívá v tom, že do vašeho podniku přicházejí dívky, platí vám za to a vydělávají hodně peněz, stejně jako vy. Tu podobu tam prostě nevidím,“ dodal.

Striptýz má choreografii, je tanečním představením, tvrdí právník

Právní zástupce klubu mu odpověděl, že s proslulým moskevským baletem striptýz srovnávat nechce. Stát New York by ale podle jeho názoru neměl vystupovat v roli kritika tanečních představení. A striptýz prý takovým představením je, když má choreografii.

Právník státu New York ale namítl, že klubu Nite Moves se nepodařilo prokázat, že by striptýzová vystoupení pro jednotlivé klienty v soukromých místnostech – placená zvlášť – takovou choreografii měla. Zároveň uvedl, že stát New York může po podniku požadovat daň ze vstupného nezávisle na tom, jak moc umělecký je tanec jeho striptérek.

Klub je zařízením typu kabaretu, které musí odvádět daň ze vstupného, pokud nápoje tvoří podstatnou část jeho příjmů. V podniku Nite Moves si přitom zákazník musí koupit nejméně dva nealkoholické nápoje.