Pussy Riot se v dopise zastal i Lech Wałęsa

Moskva - Legendární vůdce polského hnutí Solidarita Lech Wałęsa žádá po ruském prezidentovi milost pro členky punkové kapely Pussy Riot. Wałęsa kvůli tomu poslal Vladimiru Putinovi dopis. Přiznává na druhou stranu, že protest dívek v pravoslavném chrámu nebyl vhodný a že k politickému boji neměly použít posvátné místo. Trojici hudebnic v srpnu soud poslal na dva roky do vězení. Dnes soud navíc odmítl vůbec první civilní žalobu proti skupině.

„Žádám muže, který má v té zemi moc, aby dal těm mladým lidem milost,“ prohlásil nositel Nobelovy ceny za mír a bývalý polský prezident. Vězněné členky ruské rockové skupiny Pussy Riot mezitím vyzvaly své stoupence, aby se neuchylovali k násilným protestům a vandalství. V odpovědích na dotazy, které jim do vězení zaslal opoziční list Novaja gazeta, varovaly před poškozováním církevních objektů a ničením pravoslavných křížů. „Podporujte nás pokojnou formou, podřezávání křížů a znesvěcování chrámů nesmí být považováno za akce stoupenců Pussy Riot,“ uvedla Jekatěrina Samucevičová.

Její kolegyně Marija Aljochinová doplnila, že církevní budovy jsou historickým dědictvím a nejsou vhodné k psaní hesel. „Existuje mnoho jiných míst, kde je možné žádat naše osvobození. Náš protest je politický, nejsme nepřáteli církve,“ uvedla.

Soud odmítl první civilní žalobu proti Pussy Riot

Moskevský soud dnes odmítl vůbec první civilní žalobu proti Pussy Riot. Irina Ruzankinová se za morální újmu, kterou údajně utrpěla při protiputinovské písni v pravoslavném kostele, domáhala odškodného 30 000 rublů (zhruba 18 000 korun). Soud ve svém zamítavém verdiktu uvedl, že nenašel žádný důkaz, že žena byla skutečně při protestní hudební akci morálně poškozena.

Ruzankinová mimo jiné uvedla, že punková modlitba urazila její víru a porušila občanská práva garantovaná mezinárodními smlouvami, ruskou ústavou i zákony. Také prohlásila, že dívky z Pussy Riot narušily její právo na duševní klid a pohodu. Ruzankinová se v roce 2003 ucházela o úřad novosibirského gubernátora, na seznam kandidátů ale nebyla přijata.

U moskevského soudu v současné době leží další dvě obdobné žaloby proti Pussy Riot. Obě kvůli urážce víry a morální újmy žádají rovněž 30 000 rublů.

Tři členky Pussy Riot odsoudil v srpnu ke dvěma letům vězení moskevský soud za „punkovou modlitbu“ v moskevském chrámu namířenou proti prezidentu Vladimiru Putinovi. V zahraničí, ale i mezi liberální ruskou veřejností vyvolal rozsudek vlnu odporu, která vyústila v několik útoků proti dřevěným pravoslavným křížům na Ukrajině a na ruském venkově. Policie vyšetřuje i několik případů, kdy byly zdi pravoslavných kostelů popsány hanlivými nápisy.

Členky Pussy Riot spálily obraz Vladimira Putina
Zdroj: ČT24

Na serveru YouTube se také objevil videoklip, na němž jiné členky Pussy Riot, které jsou na svobodě, v maskách demonstrativně pálí obraz prezidenta Putina a děkují popové hvězdě Madonně a dalším zahraničním umělcům za podporu. Klip ve čtvrtek večer promítli účastníkům slavnostního udělování cen The MTV Video Music Awards 2012 v americkém Los Angeles. „Naši zemi ovládá zlý muž. Tento muž si myslí, že je protizákonné prohlásit se feministkou a zpívat punkovou hudbu. Tento muž si myslí, že nemůžete kritizovat naši vládu,“ říkají Pussy Riot v klipu o Putinovi.

Za Pussy Riot se postavil i Lech Wałęsa (zdroj: ČT24)