Zraněný český voják je po operaci, v Kábulu výbuch zabil šest lidí

Kábul - Český voják, který byl těžce zraněn při raketovém útoku na východě Afghánistánu, je po operaci a čeká na převoz domů. Šestadvacetiletý desátník utrpěl mnohočetná střepinová poranění. Zatím je v péči českého polního chirurgického týmu ve vojenské nemocnici v Kábulu. V diplomatické čtvrti města, nedaleko velitelství sil NATO, se mezitím odpálil sebevražedný atentátník. Zemřelo nejméně šest lidí a pět je zraněných. K atentátu se přihlásilo radikální islamistické hnutí Tálibán, které prý chtělo zaútočit na budovu amerických zpravodajců.

Afghánské úřady uvedly, že při útoku zahynulo šest civilistů, mezi nimi i děti. Podle agentury Reuters ho spáchal krátce před polednem místního času na kole jedoucí čtrnáctiletý mladík s vestou napěchovanou výbušninami. Podle Talibanu bylo útočníkovi 28 let.

Po atentátu, který se kromě velitelství Severoatlantické aliance odehrál také v blízkosti americké a italské ambasády a afghánského prezidentského paláce, uzavřelo NATO na nějaký čas své budovy. Nasazení tak mladého sebevražedného atentátníka mise ISAF odsoudila.