Putin vyloučil obchodní válku s EU kvůli vyšetřování Gazpromu

Vladivostok - Ruský prezident Vladimir Putin popřel spekulace o možné obchodní válce s Evropskou unií kvůli jejímu vyšetřování ruského plynárenského monopolu Gazprom kvůli možnému zneužití dominantní pozice na trhu s plynem v zemích střední a východní Evropy. Důvodem vyšetřování je podle něj krize v eurozóně. Evropská komise oznámila vyšetřování Gazpromu na počátku tohoto týdne a mezi státy, kterých se vyšetřování týká, je i Česká republika.

„Máme velmi vřelé, konstruktivní vztahy. Není to obchodní válka,“ řekl Putin novinářům po summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC). Putin připisuje vyšetřování evropské dluhové krizi. Podle něj si někteří představitelé EK přejí přesunout vnitřní problémy regionu na Rusko. Důvodem vyšetřování je podle něj hlavně obtížná ekonomická situace v eurozóně, a přestože se vyšetřování týká většinou zemí mimo eurozónu, Putin upozornil, že EU dotuje převážně východoevropské státy.

„Zdá se, že se nyní někdo v Evropské komisi rozhodl, že bychom měli sdílet část tohoto břemene. Ale tento přístup není konstruktivní.“ 

                                                                                                     Vladimir Putin

EK v úterý oznámila, že zahájila šetření Gazpromu kvůli podezření, že brání zprůchodnění toku plynu mezi zeměmi střední a východní Evropy a snaží se některým z nich překazit plány na rozšíření zdrojů dodávek. Gazprom také zřejmě účtuje některým zemím neférově vysoké ceny tím, že nadále navazuje ceny svého plynu na světové ceny ropy. Ty v posledních letech na rozdíl od tržních cen plynu vesměs výrazně rostly.

Ilustrační foto
Zdroj: Sergei Ilnitsky/ISIFA/EPA

Průměrná cena za dodávky plynu od Gazpromu do Evropy by letos měla činit 405 až 415 dolarů (zhruba 7 800 až 8 000 Kč) za 1 000 metrů krychlových plynu. To je zhruba pětinásobek průměrné promtní ceny na americkém trhu s plynem, kde je trh nyní přesycen kvůli růstu produkce plynu z břidlic.

Gazprom dodává do Evropy až čtvrtinu spotřebovaného plynu v regionu a pro některé země východu Evropy, jako Slovensko nebo Bulharsko, je ruský gigant prakticky monopolním dodavatelem. Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a více než 50 procent vlastní stát.