V Paříži krátce zadrželi expremiéra Villepina

Paříž – V Paříži dnes na půl dne zadrželi francouzského expremiéra a někdejšího ministra zahraničí Dominiqua de Villepina. Byl vyslechnut kvůli údajnému ovlivňování aféry kolem podvodů v síti luxusních hotelů a restaurací Relais et Châteaux. Bývalý šéf této sítě a de Villepinův známý Régis Bulot je obžalován z podvodů v hodnotě 1,6 milionu eur; údajně vydával dodavatelům předražené faktury, do letošního června strávil sedm měsíců ve vyšetřovací vazbě. De Villepin se prý snažil vyšetřování zastavit.

Po výslechu byl Villepin z policejní vazby propuštěn. Villepin po svém propuštění znovu zopakoval, že trvá na své nevině a zdůraznil, že jeho výslech byl součástí „normálního průběhu procesu“. „Ani v nejmenším nejsem zapleten do průběhu této smutné záležitosti, která se týká mých přátel,“ prohlásil. Na výslechu chtěl především vysvětlit otázky, které vyvstanou kolem aféry Relais et Châteaux. 

Villepina chce údajně osobně vyslechnout také štrasburské státní zastupitelství. Soud v tom případě musí rozhodnout, zda bude Villepin vyslechnut jako svědek, nebo jako obžalovaný.

Podle údajných přepisů telefonních odposlechů, které se koncem loňského roku dostaly do francouzských médií, se Villepin v lednu 2010 sešel s Bulotovým nástupcem v čele Relais et Châteaux Jaumem Tapiesem a snažil se ho ovlivnit, aby při vyšetřování Bulota nepoškodil. V telefonátu s Bulotem Villepin údajně řekl, že Tapies byl po setkání s ním „desetkrát vyděšenější, než si vůbec dokázal představit“.

Nové vedení hotelového sdružení tehdy udalo Régise Bulota, že si díky podvodům přišel v přepočtu na 40 milionů korun. Každý z 518 vybraných hotelů mu navíc údajně musel za místo na prestižním seznamu nabídnout 29 nocí zdarma. Pobyty pak měl rozdávat politikům. Bulot se ke zpronevěře přiznal, podle něj ale neměl expremiér žádný prospěch z jeho podvodů - ať již v hotovosti, nebo v podobě pobytů zdarma v hotelech Relais et Châteaux. Villepin strávil s manželkou v jednom z těchto hotelů na Martiniku v roce 2005 dovolenou.

Osmapadesátiletý Villepin byl za pravicového prezidenta Jacquesa Chiraca ministrem zahraničí (v letech 2002 až 2004) a premiérem (2005 až 2007). Loni v září byl osvobozen v aféře kolem lucemburské banky Clearstream. V roce 2004 se objevil seznam údajných majitelů tajných kont v Clearstream, kam prý šly úplatky za prodej francouzských fregat Tchaj-wanu v 90. letech. Na seznamu, který se ukázal jako podvrh, byl i bývalý prezident a Villepinův politický rival Nicolas Sarkozy. Žalobce tehdy obvinil Villepina, že nezasáhl, když se dozvěděl, že listiny jsou falešné.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)