Na seznam hrazených nemocí z 11. září přibyly rakoviny

New York – Asi padesátku typů rakoviny přidala americká vláda na seznam nemocí souvisejících s 11. zářím, kdy jsou výlohy na léčení hrazeny americkým státem. Rozhodnutí se týká asi 70 tisíc záchranářů a dalších lidí, kteří přežili teroristické útoky na New York a Washington z 11. září 2001.

Americký ústav pracovní hygieny a ochrany zdraví doporučil už v červnu, aby bylo několik desítek typů rakoviny přidáno na seznam nemocí souvisejících s 11. zářím. Týkají se desítek tisíc osob, například policistů nebo hasičů, kteří byli vystaveni toxickému prachu a dalšímu odpadu po zřícení obou mrakodrapů Světového obchodního střediska. Na financování léčení nemocí, jako je astma, deprese a nyní nově i rakovina, bylo vyčleněno 4,3 miliardy dolarů, ústav pracovní hygieny ale usiluje o to, aby se tato částka zvýšila.

Do seznamu je nově zařazena rakovina plic, tlustého střeva, prsu a močového měchýře, leukémie, melanom a všechny dětské rakoviny. „Nové rozhodnutí nadále zaručí, že těm, kdo onemocněli v důsledku hanebných útoků z 11. září, se dostane zdravotní péče, kterou potřebují a jakou si zaslouží,“ zdůraznil newyorský starosta Michael Bloomberg.

Trosky „dvojčat“ doutnaly tři měsíce, jedovatý prach z nich stoupal i potom. Na nemoci způsobené toxickým prachem už zemřelo tisíc lidí. Stavební dělníci, záchranáři, hasiči, policisté a další pracovníci většinou onemocněli roky po tragické události. Vedle psychických problémů trpí především chronickými dýchacími problémy. Podle lékařů je u nich o 19 procent větší pravděpodobnost výskytu rakoviny než u běžných pacientů. „Ztratili jsme 23 policistů hned ten den, ale od té doby zemřelo dalších 52 na nemoci, které dostali jako následek 11. září,“ říká komisař newyorské policie Ray Kelly.

Prezident Barack Obama loni podepsal zákon s názvem James L. Zadroga 9/11 zdravotní kompenzace. Zákon nese jméno po Jamesi Zadrogovi, který v roce 2006 zemřel na selhání plic. Na Ground Zero trávil těsně po útocích stovky hodin. Stal se tak oficiálně prvním člověkem, jehož smrt je spojována s 11. zářím. Trvalo rok, než Kongres zákon schválil. Nakonec z něj vypadli lidé, kteří tvrdili, že trpěli traumaty, protože tragédii sledovali v televizi.

USA uctili oběti teroristických útoků z 11. září 2001 už pojedenácté. Obřadu na newyorském Ground Zero se letos poprvé neúčastnili politici. Barack Obama se tak k ceremoniálu připojil před Bílým domem a u Pentagonu. Pozůstalí nechtěli, aby výročí zasáhlo do boje o prezidentské křeslo. Jména obětí četli jen pozůstalí a zástupci hasičů, policistů a záchranářů. Právě pro ně je letošní výročí přelomové, protože se konečně dočkají kompenzace za léčbu.

Potrestání viníků se ovšem příbuzní obětí nedočkali dodnes. V květnu sice na Guantánamu začal soud s pěti strůjci útoků v čele s Pákistáncem Chálidem Šajchem Muhammadem, proces ale vázne. Těsně před 11. výročím kontaktoval americkou CNN v Káhiře bratr šéfa al-Káidy Ajmána Zavahrího s nabídkou příměří výměnou za propuštění obviněných a odchod amerických jednotek z muslimských zemí. „Věznění islamisté musejí být propuštěni. Pak můžeme otočit list a zapomenout na minulost,“ prohlásil Muhammad Zavahrí.