Putin si dá na Romneyho pozor

Moskva – Rusko musí brát v úvahu nepřátelský vztah republikánského kandidáta na úřad prezidenta USA Mitta Romneyho při řešení problémů protiraketové obrany. Prohlásil to ruský prezident Vladimir Putin. Mitt Romney během předvolební kampaně několikrát zopakoval, že Rusko je pro Washington hlavním nepřítelem.

„Pro nás je hlavní fakt, že nezvítězí-li (Romney) nyní, může za čtyři roky on nebo člověk s podobnými názory k moci přijít,“ řekl Putin. „Musíme k tomu přihlížet a řešit otázky vlastní bezpečnosti v dlouhé historické perspektivě,“ konstatoval šéf Kremlu. 

Putin nicméně amerického politika pochválil za upřímnost. „Že nás považuje za nepřátele, dobré není, ale že to říká upřímně, znamená, že je to člověk přímý a otevřený, a to je plus,“ myslí si Putin. 

Mitt Romney během předvolební kampaně nejednou ostře kritizoval Rusko za omezování svobody slova, za smrt právníka Hermitage Capital Sergeje Magnitského a za podporu Sýrie a Íránu. Romney a jeho poradci označovali Moskvu za geopolitického nepřítele číslo jedna. „Rusko je bez všech pochybností hlavním geopolitickým soupeřem Spojených států,“ prohlásil například Romney letos na jaře v rozhovoru pro CNN.