Barroso volá po federaci národních států

Štrasburk - Předseda Evropské komise José Manuel Barroso vyzval k další integraci Evropské unie. Podle něj by se společenství mělo vyvíjet směrem k federaci národních států. Vyzval proto ke změnám základní smlouvy EU, které by urychlily integrační proces a umožnily takové reformy, jež by přispěly ke stabilizaci ekonomické situace v EU. Konkrétní návrhy chce předložit před volbami do europarlamentu v roce 2014. Český prezident Václav Klaus směřování unie k federaci odmítá.

Evropská unie se musí integrovat v demokratickou federaci a musí změnit základní smlouvy tak, aby vznikla jednotná měnová unie, tvrdí šéf Evropské komise. „Potřebujeme se pohnout směrem k federaci národních států. To je náš politický horizont,“ prohlásil Barroso v projevu v Evropském parlamentu. „Vytvoření takové federace si pak vyžádá novou smlouvu,“ dodal. 

Po změnách Lisabonské smlouvy Barroso a další evropští státníci volají, aby byla možná rychlejší integrace a stabilizace eurozóny. „Hluboká a skutečná ekonomická a měnová unie sice může začít v rámci současných smluv, může být ale dovršena jedině s novou smlouvou,“ tvrdí Barroso.

Návrh na znění nové smlouvy komise připraví ještě před volbami do Evropského parlamentu v roce 2014. Na přijetí nové smlouvy by se přitom musely shodnout všechny členské země. A už poslední změny Lisabonské smlouvy se neobešly bez průtahů a komplikací. Česko Lisabonskou smlouvu ratifikovalo jako poslední z unijních zemí kvůli odporu prezidenta Klause, který otálel se svým podpisem. A už teď se proti novému Barrosovu plánu ozývají kritické hlasy. Mezi evropskými sousedy sice zmizely ploty, vznikly ale jiné propasti: dělí je postoj k dluhům, k euru, nebo hospodářský výkon. Podle Barrosa rozdrobená Evropa ve světě neobstojí. Předseda EK nechce, aby ti rychlejší museli čekat na země, které s integrací váhají.

Vznikne hlavní město Brusel?

Český prezident Václav Klaus ideu směřování EU k federaci odmítl. Na Barrosově projevu ocenil jen to, že údajně poprvé nahlas přiznal skutečné cíle příznivců dalšího prohlubování evropské integrace. „V roce 2004 jsme vstupovali do Evropské unie, a ne do federace, v níž se staneme bezvýznamnou provincií,“ uvedl prezident v odpovědi serveru Novinky.cz. Vývoj v EU by se podle něj měl ubírat opačným směrem, než navrhuje Barroso. „Měli bychom naopak uvažovat o tom, jak svou státnost a suverenitu obnovit,“ uvedl. Zastáncem posunu k evropské federaci není ani premiér Petr Nečas, podle nějž na to Evropa není zralá.

Bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt, který šéfuje parlamentní frakci liberálů, označil plán na federalizaci za málo ambiciózní a namísto „federace národních států“ navrhl vznik „federální unie evropských občanů“. Martin Callanan, šéf skupiny konzervativců, naproti tomu Barrosovi vmetl, že se jen opakuje. „To, co jsme tu viděli, je pořád ten starý otřepaný přístup,“ řekl.

Místopředseda Evropského parlamentu, europoslanec za ODS Ivo Strejček, ale před federací národních států dokonce varoval: „To je průlomové vystoupení předsedy EK. Poprvé v historii evropské integrace se Evropská komise postavila nad národní státy, vnucuje jim politickou agendu. Říká-li Barroso, že vznikne federace národních států, zakrývá tím pravou podstatu – že vznikne hlavní město Brusel, které bude všem ostatním hlavním městům říkat, co budou dělat.“ 

Eurposlanec Libor Rouček (ČSSD) ovšem takové obavy nesdílí, naopak by evropským institucím přisoudil větší roli. „Všichni jsme na jedné lodi, řešení není na národní úrovni. Potřebujeme celoevropské řešení a v demokracii je pro to řešení potřeba spolupráce – spolupráce národních států; ale je také potřeba (dát) větší roli celoevropským institucím, to znamená Evropské komisi a Evropskému parlamentu,“ řekl.