Království za koně nebude, ostatky Richarda III. snad ano

Londýn - Britští archeologové pod parkovištěm v anglickém Leicesteru možná našli kosterní ostatky Richarda III. z 15. století. Vykazují fyzické rysy panovníka, hypotézu má pomoci potvrdit analýza DNA. Kosti se našly na místě někdejšího františkánského kostela, v jehož hrobce byl podle současných poznatků král pohřben. Dříve se předpokládalo, že jeho ostatky skončily v místní řece.

Tým z Leicesterské univerzity rovněž našel ostatky dalšího muže, jenž zřejmě stejně jako Richard III. zahynul v bitvě na Bosworthském poli v roce 1485. Všechny dosavadní pokusy Richardovu hrobku nalézt ztroskotaly, britský historik John Ashdown-Hill však nedávno přišel s novými poznatky. Jednak se mu díky srovnání historických map podařilo přesněji identifikovat místo, kde františkánský kostel kdysi stál, a navíc senzačně získal vzorek DNA od přímých Richardových potomků.

Bitvou u Bosworthu se uzavřela krvavá Válka růží a na anglický trůn pak usedl první vládce z dynastie Tudorovců Jiří VII. Zohavené tělo Richarda III. bylo po bitvě vystaveno v Leicesteru na důkaz, že král skutečně zemřel. Pak bylo uloženo do hrobky ve františkánském kostele, který však později zanikl, a mělo se za to, že panovníkovy ostatky skončily v místní řece.

„Dnes neříkáme, že jsme našli ostatky krále Richarda III.,“ upozornil Richard Taylor z Leicesterské univerzity. Kostra však podle něj „určitě vykazuje znaky, které opravňují k rozsáhlému dalšímu podrobnému zkoumání“. Dramatik William Shakespeare Richarda III. popsal jako fyzicky i duševně deformovaného muže, jenž trůn získal i díky vraždám svých synovců. Nalezené ostatky vykazují abnormality páteře. „Domníváme se, že tento člověk měl vážnou skoliózu, což je forma zkřivení páteře. To mělo za následek, že jeho pravé rameno se zdálo být viditelně výš než levé,“ řekl Taylor.

Kostra zjevně patří muži, jenž byl jinak v dobrém fyzickém stavu. Na lebce je patrná zlomenina, kterou muž utrpěl krátce před smrtí. Zranění možná způsobil řezný nástroj. Mezi krčními obratli pak byl nalezen kovový hrot šípu.

Archeolog Lin Foxhall však upozornil, že ne všechny znaky vykazují podobnost se „zveličeným popisem“ vzhledu Richarda III. ze zdrojů tudorovské dynastie, podle níž byl panovník ohavným hrbáčem. „Jedinec, kterého jsme našli, byl plně při síle a aktivní navzdory svému postižení. Skutečně se zdá pravděpodobné, že zahynul v bitvě,“ dodal Foxhall.

Konečný verdikt by měla přinést analýza DNA - vědci doufají, že se jim podaří vzorky izolovat. Výsledek by měl být k dispozici za tři měsíce. Michaela Ibsena, potomka Richardovy nejstarší sestry, Anny z Yorku, našli už dřív.

Nalezen hrob Richarda III. (zdroj: ČT24)