Aféry s metanolem si všímají už i v zahraničí

Praha - Případů otravy metylalkoholem v Česku už si všímají také v zahraničí. Média píší o rostoucím počtu obětí i o vládním zákazu prodeje alkoholu ve stáncích a na tržnicích. Zajímají se také o to, odkud vlastně otrávený alkohol pochází. O otravách informují třeba některá britská, americká nebo německá média. Stejně tak se toto téma objevuje v Polsku nebo na Slovensku.

Polská Gazeta Wyborcza si všímá nejen rostoucího počtu obětí v Česku, ovšem rovněž poznamenává, že stále není jasné, odkud vlastně nebezpečný alkohol pochází. Policie prověřuje několik verzí, včetně té, že by mohl alkohol pocházet ze zahraničí. „Premiér Nečas přiznal, že situace je vážná. Česká opozice vyzvala k odstoupení ministra zdravotnictví,“ píše Gazeta Wyborcza. 

Server wprost.pl dokonce vydal zprávu s titulkem „Metylalkohol zabíjí Čechy, Poláci jsou v nebezpečí!“.

V Polsku nedávno rovněž zaznamenali dvě úmrtí po požití alkoholu, zatím se ale neprokázalo, že by to mělo nějakou souvislost s událostmi v Česku. Regionální celní správa v Katovicích na jihu Polska nicméně dnes vydala varování před lihovinami neznámého původu. Zveřejnila také snímky podezřelých vinět z lihovin, které mají k dispozici české úřady. „Chceme na jedné straně upozornit zákazníky, aby nekupovali alkohol neznámého původu, ale také předáváme informaci celním úředníkům v celé zemi, aby sledovali situaci,“ prohlásila mluvčí celní správy v Katovicích Aldona Wengrzynowiczová.

Vývoj kolem otrav metanolem bedlivě sledují i na Slovensku, kde zatím žádný podobný případ nezaznamenali, ovšem úřady už zahájily kontroly všech možných prodejen, kde je alkohol k dostání. 

Server Pravda.sk informuje jak o rostoucím počtu obětí, tak o policejním vyšetřování, které se snaží odhalit původ nebezpečného alkoholu. „Policisté zatím nevylučují, že stopy po falešných alkoholických nápojích najdou jak v Česku, tak i Polsku a dokonce i na Slovensku. Zatím jsou ale skoupí na informace, protože vyšetřování stále pokračuje… V Čechách se zatím šíří neověřené informace o distributorovi pokoutného alkoholu či dokonce metylalkoholu… Mluví se o ziskuchtivých jednotlivcích ale i 'vietnamské' mafii,“ píše Pravda.  

O otravách alkoholem informovala i agentura Reuters, která napsala, že česká vláda zakázala prodej alkoholu v kioscích, „které mají licenci na prodej tvrdého alkoholu“. „Ty jsou v některých českých městech běžné a často prodávají vodku, rum nebo whisky v malých plastových kelímcích,“ píše Reuters.

O otravách alkoholem píše i rakouský Der Standard. Tématu se věnuje i BBC, která popisuje úmrtí na následky otravy metanolem jako nejhorší otravy alkoholem v Česku za posledních třicet let. Agentura AP rovněž aféru zaznamenala, zprávu od ní přebírají i americká média.

Telefonát Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)