Nástupce Annana Brahímí jedná v Damašku

Damašek – Do Damašku přicestoval nový zmocněnec OSN Lachdar Brahímí. Ten nahradil ve funkci Kofiho Annana, který se neúspěšně pokoušel prosadit svůj mírový plán. Brahímí se má sejít se syrským ministrem zahraničí i s prezidentem Asadem. Boje mezi syrskými vládními a povstaleckými jednotkami přitom neustaly ani dnes.

Pár hodin před Brahímího příletem pokračovalo krveprolévání především v Halabu. Při náletu tady zemřelo nejméně 11 lidí. Při razii v provincii Halab zabili vládní vojáci podle opozice bývalého poslance. Ahmada Turka vojáci zastřelili v jeho domě v Harastě. 

Syrský vládní list Al-Vatan dnes poprvé zveřejnil údaje o počtu Syřanů, které ozbrojený konflikt vyhnal z jejich domovů. Podle něj žije v současné době v nouzových přístřeších přes 300 tisíc rodin. Ze Sýrie podle vládního deníku do zahraničí uprchlo 257 tisíc lidí. 

Americká herečka a vyslankyně OSN pro uprchlíky Angelina Jolie navštívila syrský uprchlický tábor v Turecku. V doprovodu vrchního komisaře OSN pro uprchlíky Antonia Geterres přiletěli do turecké provincie Kilis. Předtím byli v jordánském táboře v Zaatari, kde navštívili 27 000 Syřanů, kteří tam během posledních 18 měsíců našli nový domov. Celkový počet uprchlíků směřujících do Jordánska kvůli konfliktu v Sýrii se blíží k 185 tisícům.

Angelina Jolie v syrském uprchlickém táboře
Zdroj: ISIFA/SIPA

Do Sýrie dnes přicestoval Brahímí, který 1. září převzal funkci zprostředkovatele v syrském konfliktu po Kofim Annanovi. Annan vypracoval šestibodový mírový plán, jenže ani syrská vláda, ani opozice ho nedodržovaly. Annan se po několika měsících úsilí nakonec postu mírotvorce vzdal. 

Také Brahímí předem označil svou misi za „mimořádně obtížnou“ a takřka nesplnitelnou. Povstání v Sýrii přešlo v občanskou válku a konflikt nejeví sebemenší známky zmírňování. Svůj plán pro Sýrii prý Brahímí představí až po jednáních se syrskou vládou a opozicí.