Sousedi se bojí nekvalitního alkoholu z Česka, Poláci ho zabavili 160 litrů

Berlín - Ministerstvo zdravotnictví německé spolkové země Sasko varovalo před nebezpečným alkoholem z České republiky. Podle úřadu nelze vyloučit, že se nápoje se smrtelným metanolem prodávají také v této zemi sousedící s Českem. Kontroly alkoholu probíhají i na Slovensku, žádný nekvalitní ale hygienici nenašli. Přesto nabádají obyvatele, aby nekonzumovali lihoviny z pochybných zdrojů. Polští celníci zase zadrželi 160 litrů nekolkovaného alkoholu ve třech českých autech.

Sasové se podle ministerstva mají mít na pozoru před alkoholem neoznačeným etiketami a s nejasným původem. Upozornilo, že požití otráveného alkoholu může vést k oslepnutí a při vypití většího množství i k úmrtí. „Rozsah prodeje se v současnosti nedá odhadnout,“ uvedlo ministerstvo a vyzvalo občany, aby v případě podezření informovali místní orgány pro dohled nad bezpečností potravin.

Poláci zabavili v českých autech 160 litrů nekolkovaného alkoholu 

Podobné varování ve čtvrtek vydala i polská celní správa. Polští celníci kromě toho dnes zadrželi v Těšíně 160 litrů nekolkovaného alkoholu. Převážela ho do Polska tři česká auta. Odborníci nyní budou zkoumat, zda neobsahuje jedovatý metylalkohol. Dnes vyslovila podezření na přítomnost smrtícího alkoholu z Česka i rodina 35leté ženy, která na otravu metylalkoholem zemřela 5. září v okrese Kluczbork v Horním Slezsku.

Zemřela po oslavě, na níž se podávala zřejmě pančovaná vodka Helsinki koupená na tržišti. Láhve s padělanou vodkou Helsinki objevili čeští celníci v nelegální výrobně alkoholu letos v létě na severní Moravě. Na polském večírku, kde se vodka podávala, se otrávily i dvě další osoby, které se podařilo zachránit.

Kontroly na Slovensku metanol neodhalily

V terénu se hygienici zaměřili na podnikatele ve slovensko-českém pohraničí, dohromady provedli 120 kontrol. „Kontrolami nebyla zjištěna žádná podezření na výskyt 'nelegálního alkoholu',“ uvedl hlavní hygienik Ivan Rovný. Hygienici kontrolovali nejen doklady o nákupu alkoholu, ale i samotná balení a označení lihovin. Namátkově také odebrali zhruba tři desítky vzorků, zejména vodky a rumu. U třetiny z nich se přítomnost metanolu neprokázala, výsledky zbylých rozborů budou známy příští týden.

Úřad veřejného zdravotnictví nařídil regionálním hygienikům, aby se při kontrolách na celém území Slovenska zaměřili na prodávaný alkohol. „Úřad doporučuje obyvatelům Slovenské republiky nekonzumovat alkoholické nápoje, u nichž není jasný a zaručený původ. Jde zejména o alkoholické nápoje, které jsou baleny v plastových lahvích nebo demižonech bez náležitého označení,“ zdůraznil.

Do kontrol se zapojili také inspektoři veterinární a potravinové správy, kteří prověřovali například benzinové pumpy a prodejny. Během více než 350 kontrol odebrali dvě desítky vzorků lihovin, výsledky laboratorní analýzy zatím nejsou známé.

Na otravu metanolem v Česku zemřelo zatím 19 lidí a další tři desítky skončily v nemocnici. Policie v souvislosti s touto kauzou už obvinila osm lidí. V zemi platí zákaz prodeje tvrdého alkoholu ve stáncích.