Sjezd pomohl: Obama vede před Romneym v klíčových státech

Washington - Americký prezident Barack Obama má před svým republikánským soupeřem Mittem Romneym zřetelný náskok ve státech, které zřejmě rozhodnou prezidentské volby - na Floridě, v Ohiu a ve Virginii. Některé státy jsou dlouhodobě jasně pro Obamu (Kalifornie, New York), jiné pro Romneyho (Texas a jižanské státy), a proto volby rozhodují právě státy, kde je situace relativně otevřená. V uvedených třech státech se ale definitivně nerozhodla jen dvě procenta voličů.

V Ohiu vede Obama rozdílem sedmi procentních bodů (50 ku 43 procentům pravděpodobných voličů), zatímco na Floridě a ve Virginii o pět (49 ku 44). Statistická chyba je tři procenta. Vyplývá to z průzkumu, který ve čtvrtek zveřejnily televize NBC a list The Wall Street Journal (WSJ). Obama před čtyřmi lety vyhrál ve všech těchto státech. Chce-li Romney ve volbách zvítězit, musí podle amerických komentátorů získat nejméně dva a ještě lépe všechny tři tyto státy.

V prezidentských volbách v USA se nesčítají hlasy voličů dohromady z celé země. Kandidát, který v daném státě vyhraje, získá všechny jeho takzvané volitele, jejichž počet v zásadě reflektuje počet obyvatel. Kdo získá většinu (aspoň 270) volitelů, volby vyhrává.

Kdyby na Floridě, v Ohiu a ve Virginii vyhrál Obama, s přehledem by podle WSJ prezidentské volby vyhrál, i kdyby prohrál ve všech ostatních vyrovnaných státech, jako jsou Iowa, Colorado, Nové Mexiko, Nevada a New Hampshire.

Průzkumy na celostátní úrovni ukazovaly řadu měsíců zcela vyrovnaný souboj. Po demokratickém nominačním sjezdu minulý týden získal Obama mírný náskok. Potvrdila jej i dnes zveřejněná anketa listu The New York Times a televize CBS. Obamu by podle ní volilo 49 procent pravděpodobných voličů, zatímco Romneyho 46 procent. V širší skupině registrovaných voličů má ovšem Obama znatelnější náskok - 51 ku 43 procentům.

Přehmat na sjezdu demokratů: Ruské válečné lodě místo amerických

Obama v průzkumech po sjezdu demokratů posiluje navzdory nepříjemné chybě, jež minulý týden stranický sjezd v Severní Karolíně poznamenala. Když v závěru sjezdu pronesl americký admirál zdravici veteránům, objevily se na obří obrazovce v pozadí jako ilustrace záběry defilujících bitevních lodí. Jak se ale ukázalo, nešlo o lodě americké, ale ruské.

Záběry ruských lodí na sjezdu demokratů
Zdroj: ČT24/YouTube

Na chybu upozornil jeden z válečných veteránů a dožadoval se omluvy. Té se mu nyní dostalo z nejvyšších míst, i když vedení strany z odpovědnosti za chybu obvinilo organizátory. Podle odborníků se na obrazovce objevila očividná koláž. Nad ruskými bitevními loděmi, z nichž některé byly sovětského původu a jsou již dávno sešrotovány, letěly americké stíhací letouny F-5. Navy Times uvádí, že většina vyobrazených lodí pocházela z ruské černomořské flotily.

Organizační výbor Demokratické strany omyl připustil, nicméně dodal, že kandidát republikánů Mitt Romney se na rozdíl od demokratů na svém nominačním sjezdu o válečných veteránech ani slovem nezmínil.