Za občanskou válkou v Sýrii stojí jaderný program, tvrdí USA

Damašek - Spojené státy obvinily režim prezidenta Bašára Asada ze zneužívání občanské války, která se odehrává v Sýrii už 18 měsíců, ke krytí svého nelegálního jaderného programu. Sýrie je podezřelá z pokusu o vývoj jaderné zbraně od roku 2007, kdy izraelské letouny vybombardovaly údajný jaderný reaktor v syrské poušti. V zemi se právě nachází zvláštní zmocněnec OSN Lachdar Brahímí, který se má dnes sejít se zástupci režimem tolerované opozice a v sobotu s prezidentem Asadem.

„Asadův režim využívá brutálního útisku syrského lidu jako omluvu pro to, že nespolupracuje s vyšetřováním (Mezinárodní agentury pro atomovou energii, MAAE),“ prohlásil Robert Wood, zástupce USA na právě probíhající konferenci MAAE ve Vídni.

Sýrie se podle svých zástupců v MAAE s agenturou v loňském roce domluvila na tom, jak otázku svého předpokládaného jaderného programu vyřešit. Šéf MAAE Jukija Amano ale v pondělí na konferenci veřejně odmítl, že by mezi agenturou a syrským režimem panovala ve věci jakákoliv dohoda. Sýrie ale podle Amana požádala o odklad ve vyšetřování s odvoláním na probíhající konflikt, což vyvolalo reakci USA. Damašek existenci reaktoru vytrvale popírá.

Sýrie je signatářskou zemí Smlouvy o nešíření jaderných zbraní (NPT), MAAE ale loni dospěla k závěru, že zařízení vybombardované Izraelem bylo „velmi pravděpodobně“ podle této smlouvy budováno nelegálně. Agentura chce prověřit místo útoku a také tři další lokality, které by mohly být s jaderným programem spojené.

V Sýrii se má dnes zvláštní zmocněnec Lachdar Brahímí sejít se zástupci Národního koordinačního výboru pro demokratickou změnu. Ten představuje režimem tolerovanou opozici tvořenou nacionalisty, Kurdy a socialisty. Organizace má Brahímímu předložit vlastní návrhy na vyřešení konfliktu. V sobotu se má zmocněnec sejít s Asadem.

Boje dnes byly hlášeny v Damašku a v oblasti severní obchodní metropole Aleppa. Podle nezávislé Syrské organizace pro lidská práva režim v Aleppu nasadil letectvo proti opozičním ozbrojencům, kteří se zmocnili dvou policejních stanic v centru města. Podle téhož zdroje bylo při útoku na vojenské vozidlo v blízkosti Damašku zabito 15 příslušníků Asadových ozbrojených sil a celkem dnes přišlo v Sýrii o život 60 lidí. Opoziční prameny tvrdí, že ve čtvrtek vládní ozbrojené síly zabily v celé zemi 165 osob.