Sto tisíc lidí v Portugalsku protestovalo proti škrtům

Lisabon - Více než 100 tisíc lidí demonstrovalo v sobotu v Lisabonu a v dalších portugalských městech proti úsporným opatřením, která po vládě žádají mezinárodní věřitelé výměnou za uvolňování peněz ze slíbené pomoci.

„Brzy bude stát okrádat mrtvé“

Podle organizátorů protestů v Lisabonu demonstrovalo více než 50 tisíc lidí, přibližně stejný počet se sešel i v Portu na severu země. Tisíce lidí se údajně shromáždily v dalších asi třech desítkách měst. V Lisabonu demonstrovali lidé pod transparenty s hesly jako „Stop sociálnímu terorismu“ nebo „Brzy bude stát okrádat mrtvé“.

K protestům svolali studenti a umělci přes sociální síť Facebook. Demonstrace ale podpořily i krajně levicové strany a hlavní portugalský odborový svaz, který očekává další velké protestní shromáždění 29. září.

Nejhorší recese od 70. let

Škrty po Portugalsku žádá trojice mezinárodních věřitelů - Evropská unie, Mezinárodní měnový fond a Evropská centrální banka - výměnou za záchranný plán ve výši 78 miliard eur, který byl schválen loni v květnu.

Portugalsko zažívá nejhorší recesi od 70. let minulého století. Portugalská vláda očekává, že ekonomika letos klesne o tři procenta a míra nezaměstnanosti by v příštím roce mohla vystoupat na 16 procent.

Portugalsko se loni v dubnu stalo po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která musela kvůli dluhové krizi požádat o zahraniční finanční pomoc. Součástí úsporných opatření je mimo jiné snížení počtu státních zaměstnanců a zvyšování daní.

Portugalsko i Španělsko protestují (zdroj: ČT24)