Hnutí Occupy ztrácí dech i podporu obyčejných lidí

New York - Stovky aktivistů si dnes od časného rána na dolním Manhattanu připomínaly první výročí od začátku hnutí Occupy Wall Street, jež se zasazuje o větší sociální spravedlnost a omezení moci korporací ve Spojených státech. Demonstranti se pokusili obsadit klíčové křižovatky v okolí newyorské burzy. Kvůli silné policejní přítomnosti a relativně malému počtu účastníků protestu se ale nakonec omezili na pochod kolem burzy. K ní samotné se nedostali, protože ji obklopovaly policejní kordony a zátarasy. Policie na místě zatkla desítky lidí.

„Přišli jsme se připomenout,“ řekl jeden z účastníků. Připustil ale, že na rozdíl od loňského podzimu, kdy nakonec na dolním Manhattanu protestovaly tisíce lidí, je letos účast menší. Podle něj jednou z příčin může být menší podpora odborů, které se rozhodly své zájmy prosazovat jinými způsoby než spoluprací s hnutím Occupy Wall Street. „Problémy, proti kterým bojujeme, ale nezmizely. Věřím, že se to projeví v listopadu ve volbách,“ uvedl demonstrant.

I dnes se ale na Wall Streetu skandovala hesla kritizující finanční odvětví a jeho podíl na nynější ekonomické krizi. „Vás zachránili, na nás se vykašlali,“ křičeli například demonstranti, zatímco se mezi nimi prodírali zaměstnanci bank spěchající do práce. Hněvu protestujících neušel ani prezident Obama. Stoupenci hnutí mu vytýkají přílišnou vstřícnost vůči zájmům velkých korporací.

Erik Best o Occupy:

Podle komentátora Erika Besta má hnutí v Americe stále vliv, i když to na první pohled není vidět. „Na protesty nechodí tolik lidí, ale zvlášť teď, když jsou před námi volby, má hnutí vliv.“ Podle Besta se může vliv Occupy projevit zejména ve vztahu k Mittu Romneymu, který patří mezi nejbohatší Američany. A právě na stále větší propast mezi chudými a bohatými Occupy upozorňuje. „Poukázali na to, že bohatí jsou čím dál bohatší a chudí mají problémy. V Americe to bylo něco nového a neočekávaného.“

Demokraté nedokázali Occupy využít

Podle Besta má hnutí Occupy, které je spíše na straně demokratů, paradoxně smůlu kvůli tomu, že demokratická strana je nyní u moci a nechce proto akceptovat příliš nových nápadů. Obama a jeho strana tedy nedokázali absorbovat některé myšlenky a potenciál hnutí, což by jim přineslo další voličské hlasy. „Obama má velkou podporu ze strany Wall Street, takže tam zájem bohužel není.“

Od hnutí se odvracejí běžní lidé

Hnutí navíc postupem času přichází o podporu běžných lidí. V začátcích protestů nosili lidé demonstrantům teplé jídlo a zvali je do svých domovů. Policie v německém Frankfurtu nad Mohanem ale před několika týdny vyklidila jeden z posledních táborů Occupy přímo na žádost místních obyvatel. „Na začátku byla jejich podpora velice silná, ale potom opadla. Částečně kvůli tomu, jak se protestující chovali. Tea Party je na druhé straně politického spektra úspěšnější, protože pochopili, že se musí stát součástí politického dění. Na rozdíl od Occupy to zvládli velice dobře,“ míní Best.

V blízkosti demonstrantů se neustále drželo velké množství policistů, kteří každého důrazně upozorňovali, aby se držel na chodníku. Lidi, kteří jejich výzvy nerespektovali, policisté nekompromisně zatýkali a za spílání ostatních demonstrantů odváděli do nedalekých dodávek či autobusů. Již během víkendu skončilo v cele předběžného zadržení na 40 aktivistů. Dnes k nim přibyly další desítky zatčených.

Hnutí Occupy Wall Stret začalo v New Yorku před rokem 17. září, když se demonstranti po protestech proti moci bank utábořili v Zuccottiho parku. Na místě postupně přebývalo až několik tisíc lidí, které pak napodobovali i aktivisté v dalších městech. Z hnutí se tak stal celostátní fenomén, který prosadil do veřejné debaty témata sociální spravedlnosti, ale i odpovědnosti velkých firem.

Hnutí Occupy:

  • iniciovala ho kanadská aktivistická skupina Adbusters
  • řada demonstrací začala v New Yorku – Occupy Wall Street
  • základna aktivistů byla v parku Zuccotti na Manhattanu
  • protesty se rozšířily do Washingtonu a dalších měst v USA
  • protest proti společenské a ekonomické nerovnosti, vlivu lobbistů a peněz korporací na vlády, hromadění kapitálu korporací

Newyorská policie vyklidila Zuccotiho park po dvou měsících protestů. Stejně proti utábořeným demonstrantům postupovali i jinde v USA. Hnutí Occupy Wall Street, které inspirovalo podobné protesty i jinde ve světě včetně Prahy, potom poněkud ustoupilo do pozadí, byť jeho členové zůstávají nadále aktivní. Silné demonstrace uspořádalo například během letošního summitu NATO v Chicagu.