Rodiny zatčených Čechů v Řecku bojují za jejich návrat

Praha - Už desátý den v řecké cele tráví dva mladí Češi. Tamní úřady je podezírají ze špionáže, údajně fotografovali vojenské objekty na ostrově Limnos. Zatímco řecká justice stávkuje a odvolání Čechů tak marně čeká na vyřízení, rodiny mladých vývojářů pracují na tom, aby se jejich blízcí dostali co nejdříve domů.

Už minulý pátek se jejich synové měli vrátit z dovolené, na shledání ale zatím čekají. Třiatřicetiletý Ivan a osmadvacetiletý Martin zůstávají v řecké vazbě. S rodinou si můžou telefonovat jednou za tři dny. O zadržení Ivana a Martina se rodiny dozvěděly až z médií. „Přestali se ozývat někdy od neděle, to už byli zadržení. Ale to jsme se dozvěděli potom zpětně,“ říkají matky zadržených Čechů.

Ženy považují obvinění ze špionáže za absurdní, stejně jako první zprávy zahraničních agentur, které Čechy prý označovaly jako turecké špiony, kteří pronikli dovnitř vojenských zařízení, kde se pohybovali pomocí zařízení s nočním viděním. 

Rodina i firma Bohemia Interactive, pro kterou čeští vývojáři pracují, také odmítají, že by Češi na řeckém ostrově sbírali záběry pro použití v nové počítačové hře. „Oni na té hře pracovali dva roky, takže se chtěli podívat, jak to tam vypadá ve skutečnosti,“ vysvětluje Marek Španěl, ředitel společnosti Bohemia Interactive. 

Oba Češi mají sice v Řecku tamějšího právníka, rodina ale požádala o pomoc i právničku Dagmar Raupachovou. „Na první pohled šlo o nedorozumění a v žádném případě to nebyl úmyslný trestný čin. Předpokládám vzhledem k vývoji v kauze, že je právo na straně mužů,“ komentuje kauzu Raupachová. 

Na podporu dvou Čechů vznikly už taky dvě petice, tu českou na internetu podepsalo už téměř 2,5 tisíce lidí. Ta mezinárodní má ještě o tisíc podpisů víc. Rodina obou mužů taky řeší situaci s právníky. V Řecku ale vše blokuje stávka justice, která může trvat i několik týdnů.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)