Na podporu svobody slova se Nevinnost muslimů promítat v Německu nebude

Berlín - V Německu zvažují, jak zabránit promítání filmu, který vyvolal násilnosti v muslimském světě. V Berlíně chce snímek Nevinnost muslimů uvést krajně pravicová strana Za Německo. Německá nadace Cinema for Peace naopak od záměru promítat kontroverzní film upustila. Snímek, který podle muslimů znevažuje proroka Mohameda, vyvolal násilnosti v různých částech světa.

Nadace uvedla, že chtěla promítnout ukázky z filmu 1. října v rámci debaty na témata svobody projevu, rasismu a náboženské nesnášenlivosti. Nakonec ale nadace od plánu upustila. Organizace promítne jiné kontroverzní snímky, jako například snímek nacistický Žid Süss nebo snímek Podvolení, jehož režisér Theo van Gogh se stal obětí islámského radikála. 

Představit film Nevinnost muslimů v plné délce však chce krajně pravicové populistické sdružení Za Německo, které na sebe v posledních měsících upozornilo hlavně protiislámskými demonstracemi. Německý ministr vnitra Hans-Peter Friedrich je ale připraven promítání všemi prostředky zabránit.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)