Daly jim život a teď i lůno, v němž je nosily

Stockholm - Transplantace dělohy matky dceři - to by mohla být nová naděje pro neplodné ženy. Lékaři ve Švédsku teď zákrok u dvou žen provedli jako první na světě. Teprve během dalších měsíců se ukáže, zda byli úspěšní. Vůbec první úspěšná transplantace dělohy byla provedena teprve loni v Turecku.

„Jedna žena si nechala odejmout dělohu po léčbě rakoviny děložního čípku. Druhá žena se bez dělohy už narodila. Oběma ženám je kolem 30 let,“ oznámily ve společném prohlášení Göteborská univerzita a tamní univerzitní nemocnice. Na operacích se podílela více než desítka chirurgů. „Ženám, které dostaly dělohu, se daří dobře, ale jsou po operaci unavené,“ řekl gynekolog Mats Brännström. Jejich matky už chodí a mohly by být brzy propuštěny domů.

Oběma mladým ženám lékaři už před operací odebrali vajíčka, uměle je oplodnili a embrya zmrazili. Ženy si budou muset počkat ještě rok, než budou moci podstoupit umělé oplodnění. Ani potom ale nebude jisté, zda budou schopny plod donosit. 

„Už to není jen transplantace orgánů nutných k životu, ale dokáže zlepšit samu kvalitu života. To je případ transplantace obličeje a teď i dělohy,“  říká Brännström.

Reportáž Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)