Olmert a korupce. Izraelský expremiér dostal podmínku a bude platit

Tel Aviv - Roční podmínečný trest a pokuta ve výši 75 300 šekelů (asi 370 600 korun) - takový je trest pro bývalého izraelského premiéra Ehuda Olmerta. Soud mu ho udělil za korupci, které se měl dopustit během svého působení ve funkcích starosty Jeruzaléma a později ministra průmyslu a obchodu. Je to poprvé, kdy se izraelský tribunál zabýval kriminálními kauzami spojenými s bývalým předsedou vlády. Olmert je podle izeraelských médií s rozsudkem spokojen a ve svém vyjádření ho přijal.

Expremiér prý chtěl od soudu „odejít se vztyčenou hlavou,“ a to se mu podle jeho komentáře k rozsudku podařilo. Jeho obhájci se nehodlají odvolávat. Obžaloba má na odvolání proti rozsudku 45 dní. Olmert byl z korupce, které se údajně dopustil během svého působení ve funkcích starosty Jeruzaléma a později ministra průmyslu a obchodu, obviněn v roce 2008.

Toto obvinění vedlo k jeho rezignaci z pozice předsedy vlády a v červenci letošního roku ho soud shledal vinným v případě podporování firem, které zaměstnávaly jeho přátele. Podílel se údajně na dosazení zhruba 260 členů pravicové strany Likud, jíž byl kdysi členem, do státního Centra investic pro malé a středně velké podniky.

Ehud Olmert
Zdroj: ČT24/ISIFA

V několika dalších závažných korupčních kauzách byl Olmert zbaven obžaloby pro nedostatek důkazů.

Počátkem září se izraelská prokuratura rozhodla nenavrhnout pro Olmerta trest, který by pro něj znamenal veřejné morální zahanbení. Ten by mu podle izraelské trestní praxe na sedm let znemožnil působit ve veřejných funkcích a zbavil by ho materiálních výhod, jichž požívá jako bývalý premiér. 

Olmert s politikou skončil
   
Veřejné označení Olmertova jednání prohlásila prokuratura za zbytečné proto, že sám expremiér se ve snaze předejít hanobícímu rozsudku rozhodl upustit od veškerých výhod, které mu z tohoto titulu plynou. Mezi ně jako výsluha patří nárok na automobil, kancelář, personál, telefon a s nimi spojené náklady. Prohlásil také, že se nehodlá vrátit do politiky.

Proces s Olmertem je podle světových agentur považován za bezprecedentní, protože je to poprvé, kdy se izraelský soud zabývá kriminálními kauzami spojenými s bývalým premiérem. Proces trval dva roky a na rozdíl od běžné praxe jednoho soudce mu předsedali rovnou tři. Vyslechnuty byly desítky svědků.