Soud potvrdil vinu Totalu za havárii tankeru Erika

Paříž – Ropný koncern Total a další tři lidé neuspěli s odvoláním. Francouzský kasační soud potvrdil dřívější rozhodnutí, že jsou zodpovědní za škody způsobené havárií tankeru Erika z prosince 1999 na bretaňském pobřeží. Plavidlo se za zimní bouře rozlomilo a potopilo. Vylily se desítky tisíc tun ropy, francouzské pobřeží pokryla obrovská ropná skvrna. Zahynulo na 150 tisíc ptáků, ústřice a další mořští živočichové.

Soud už v roce 2008 rozhodl, že Total a další tři fyzické osoby jsou za škody způsobené havárií odpovědné, naopak zprostil viny kapitána plavidla. Díky verdiktu dostal stát, místní úřady a ochránci přírody odškodné ve výši 200,6 milionu eur (asi pět miliard korun), z nich 13 milionů bylo odškodnění za „ekologické újmy“. 

Odsouzení se odvolali s tím, že nechtějí zpět peníze, ale jen očistit své jméno. Odvolací soud potvrdil v roce 2010 původní rozsudek a odsouzené fyzické osoby se odvolaly k nejvyšší soudní instanci, která dnes definitivně rozhodla ve prospěch žalujících. 

Letos na jaře vyvolal rozruch představitel státu u kasačního soudu Didier Boccon-Gibod, který vyjádřil přesvědčení, že francouzská justice není v této kauze kompetentní, a navrhl celý proces zrušit včetně rozsudků. Vysvětlil, že loď plula pod maltskou vlajkou v mezinárodních, a ne ve francouzských výsostných vodách.