Švýcarsko se sebevražedné turistiky nezbaví

Curych - Švýcarští poslanci dnes hlasovali proti zpřísnění kontroly eutanazie. Zamítli tak požadavek omezit provádění asistované sebevraždy u cizinců. Hlasování v parlamentu odráželo výsledky loňského referenda v kantonu Curych, kde občané zákaz „sebevražedné turistiky“ odmítli.

Poslanci dolní komory parlamentu hlasovali proti změnám zákona s odůvodněním, že organizace provádějící „usmrcení z milosti“, jako jsou Exit a Dignitas, mají účinnou seberegulaci a že liberální pravidla jsou součástí ochrany individuálních svobod. Pouze Dignitas, založená v roce 1998, v současnosti přijímá zájemce o asistovanou sebevraždu i ze zahraničí.

„Tyto organizace fungují jako firmy, oslovují členy prostřednictvím reklamy a nechávají si za svou práci zaplatit,“ prohlásila dnes křesťanská demokratka Ida Glanzmannová-Hunkelerová, která patřila k menšině poslanců hlasujících pro změnu zákona.

„Možnost rozhodovat o svém životě v jeho posledních měsících je ve Švýcarsku považována za velmi důležitou,“ zdůraznila Susanne Leuteneggerová-Oberholzerová ze sociálnědemokratické strany (SPD).

Počet cizinců přijíždějících kvůli eutanazii klesá

Švýcarská ministryně spravedlnosti Simonetta Sommarugaová uvedla, že úprava švýcarského zákona není nutná, neboť v posledních letech klesá počet cizinců přijíždějících do Švýcarska umřít. Ještě v roce 2006 jich prý bylo 199, v roce 2010 už jen 97. Naopak počet Švýcarů, kteří takovou pomoc vyhledali, stoupl mezi lety 1998 a 2009 zhruba sedmkrát ze 43 na téměř 300. V téměř polovině případů tito lidé trpěli rakovinou.

Dignitas v letech 1998 až 2011 pomohla ke smrti 1 169 pacientům ze zahraničí. Zhruba polovina z nich pocházela z Německa. Druhou nejpočetnější skupinu cizinců tvořili Britové, následovaní Francouzi. Služeb kliniky využilo i několik Čechů.