České krajanské spolky v zahraničí ožívají novou energií

Praha - V zahraničí žije přes dva miliony Čechů a část z nich se sdružuje v krajanských spolcích. Jejich zástupci se v Praze radili o tom, kam nasměřovat svoji činnost v budoucnu a jak přilákat další Čechy v cizině.

Češi usazení v zahraničí dodnes vyhledávají své krajany. Ti byli orientačním bodem i pro nynějšího starostu spolku českého Sokola v Mnichově Karla Pokorného, který emigroval v roce 1968. „Ani víkendové návštěvy České republiky nemůžou nahradit takový ten normální život,“ říká Pokorný.

Přes dlouhotelé odloučení od rodné země se vždy najdou lidé, kteří české ostrůvky v cizině drží při životě. Anna Janků před dvaceti lety založila Sdružení českých žen v Káhiře, záchrannou síť pro krajanky v Egyptě. Dnes reprezentuje krajany v New Yorku. Stejně jako tisíce Čechů v cizině ještě donedávna odebírala česky psané Americké listy.

České krajanské spolky v zahraničí ožívají novou energií (zdroj: ČT24)

„Bohemka“ v New Yorku má stále více členů

Ve svém domku na Long Islandu tiskli čtrnáctideník se zprávami ze staré vlasti manželé Bískovi po dvacet let. „Kdybych měl v malíku internet, jako mám v malíku výrobu tisku, tak bych u toho zůstal,“ říká Petr Bísek, prezident krajanského spolku Bohemian Citizen's Benevolent Society of Astoria. Poslední číslo přivezl Petr Bísek ukázat i do Prahy. Přestože dosud nemá nástupce, nezoufá. V New Yorku vede dál krajanský dům přezdívaný Bohemka, kde roste jak počet členů, tak dětí v českých školách.