Desetina Štrasburčanů má novou mešitu - největší ve Francii

Štrasburk - Ve Štrasburku slavnostně otevřeli novou mešitu, která se stala největší modlitebnou muslimů ve Francii: do sálu o rozloze 1300 metrů čtverečních se vejde kolem 1500 věřících. Obřadu se zúčastnilo na 1200 politických, církevních a dalších osobností. Vláda využila příležitosti k výzvě po lepší organizaci islámské obce a k pohrůžce vyhoštěním muslimských extremistů.

Projekt vznikl začátkem 90. let, ale vzhledem k odporu krajní pravice i tradičních konzervativců ve správní radě Štrasburku se výrazně zbrzdil a byl upraven. Nad budovou se tyčí velkolepý měděný dóm o průměru 16 metrů, ale mešita nemá minaret a některé další původně plánované stavby, poznamenal server katolického deníku La Croix.

V oblasti Štrasburku žije kolem 50 000 muslimů, což je asi desetina tamních obyvatel. Ve Francii, kde žije na 65 milionů lidí, se počet muslimů odhaduje na pět až šest milionů.

Stavba přišla na 10,5 milionu eur (zhruba 262 milionů korun). Většinu peněz poskytly muslimské země, konkrétně Maroko, Saúdská Arábie a Kuvajt. Představitelé těchto zemí se dnes také zúčastnili inaugurace mešity, která leží dva kilometry od zdejší slavné římskokatolické katedrály Notre-Dame.

„Lidé jsou rádi, že mají důstojné místo k modlení. To posiluje náš pocit úplné a konečné příslušnosti k francouzské společnosti,“ prohlásil při slavnostním otevření za přítomnosti ministra vnitra Manuela Vallse a katolických, protestantských a židovských představitelů předseda islámského sdružení spravující mešitu. Valls zdůraznil, že „bez zaváhání nechá vyhostit ty z cizinců, kteří se odvolávají na islám a přitom vážně ohrožují veřejnou bezpečnost a nerespektují francouzské zákony a hodnoty“. Podle něj nemají ve Francii místo například lidé, kteří šíří nenávist a popírají práva žen.