Čínští komunisté posílají Po Si-laje k ledu

Peking - Donedávna vlivný čínský politik Po Si-laj byl vyloučen z komunistické strany a čelí trestnímu stíhání kvůli případu vraždy britského obchodníka Neila Heywooda. Za ni již byla v srpnu odsouzena Po Si-lajova manželka Ku Kchaj-laj k trestu smrti s dvouletým odkladem. Velmi sledovaný případ ukončil Poovu politickou kariéru.

V Číně jde o jeden z největších politických skandálů posledních let. Před ním patřil Po Si-laj k nejužšímu vedení vládnoucí strany a byl jedním z nejvážnějších kandidátů na místo ve stálém výboru politbyra. Počátkem letošního roku ale začalo vyšetřování Heywoodovy smrti a ukázalo se, že do něj byla zapletena politikova manželka. Politik, jenž proslul svou kampaní s revolucionářskými písněmi a slogany v duchu Mao Ce-tunga, byl na jaře odvolán z funkce stranického šéfa ve středočínském Čchung-čchingu a další měsíc byl odstraněn z 25členného politbyra. Kromě toho čelil vyšetřování kvůli „porušení stranické disciplíny“. S dalším postupem čínští komunisté váhali, a to i vzhledem k blížícímu se sjezdu strany, na němž bude jmenováno její nové vedení. Sjezd se uskuteční 8. listopadu.

Čínská komunistická strana
Zdroj: ČT24

Po Si-laj bude nyní čelí trestnímu stíhání, a to mimo jiné za korupci a za zneužití pravomoci, ale také za své údajně „nepřiměřené“ sexuální vztahy se ženami. Už dříve se spekulovalo, že se Po pokusil vyšetřování své manželky z moci své funkce zastavit. Čtyři policisté se soudu přiznali, že chtěli Poovu manželku před vyšetřováním chránit; za to dostali tresty od pěti do 11 let vězení. Ve vězení nejspíš skončí i Po Si-laj, hrozí mu až 20 let.

„Po Si-lajovy činy měly vážné následky a obrovsky poškodily pověst strany a státu, což mělo negativní dopad nejen doma, ale i v zahraničí,“ citovala z prohlášení komunistické strany Nová Čína. V prohlášení dále stojí, že Po „se snažil skrze svou funkci dopomoci ostatním k výdělkům a dostával obrovské úplatky jak osobně, tak skrze svou rodinu“.

V pořadí 18. sjezd Komunistické strany Číny, který je v této zemi považován za nejvýznamnější politické zasedání posledních deseti let, bude svědkem předání moci z rukou stávajícího prezidenta země Chu Ťin-tchaa a premiéra Wen Ťia-paa nové generaci komunistů. Otěže strany má převzít dosavadní viceprezident Si Ťin-pching. Ještě před rokem figuroval v seznamu horkých favoritů na vysoké funkce i Po Si-laj, ten však už po posledních událostech nemá sebemenší šanci na návrat do veřejného života.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)