EP vyšetřuje, zda europoslanec Ouzký lobbuje za Porsche

Štrasburk – Evropský parlament vyšetřuje, zda český europoslanec Miroslav Ouzký nadržuje firmě Porsche. Konkrétně jde o zákon, který u aut stanovuje limity hlučnosti. Navrhl ho právě Ouzký. Ten ale odmítá nařčení, že jednal pod vlivem jmenované značky. O případu se nechal osobně informovat i předseda Martin Schulz.

Ouzký se podle všeho stal aktérem nelítostné bitvy lobbistů, když použil tabulku s návrhem limitů hlučnosti od experta automobilky Porsche. „My jsme pracovali s rámečkem, nepracovali jsme s těmi čísly,“ reagoval europoslanec Ouzký.

Ekologičtí aktivisté ho obvinili z podlehnutí automobilové lobby zejména poté, co sám na zasedání do Štrasburku řídí porsche. O jeho kauze se tak psalo po celé Evropě. Kontroverze ale vlivným výborem zacloumala a projednávání Ouzkého návrhu opakovaně odkládá. „Je tu obvinění, že byl prezentovaný jen jeden názor automobilky. Na tohle se prostě musím podívat,“ uvedla nizozemská europoslankyně Judith Merkies.

Předseda Evropského parlamentu přes svého mluvčího vzkázal, že se k aféře Ouzký vyjadřovat nebude. A to do té doby, dokud interní prošetřování celého skandálu neskončí. Přitom političtí soupeři europoslance Ouzkého nešetří. „Kdyby se to stalo v mé frakci, tak dotyčný bude už na vedení frakce a bude se diskutovat o tom, jestli v té frakci nadále setrvá,“ podotkl Pavel Poc (ČSSD).

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)