Papežův komorník před soudem, pokračování v úterý

Vatikán - Před vatikánským soudem začal proces s bývalým komorníkem papeže Benedikta XVI. Paolem Gabrielem. Někdejší služebník hlavy katolické církve je obviněn z krádeže tajných dokumentů, které údajně vynášel z Vatikánu a poskytoval je médiím. Soudci rozdělili proces s Gabrielem a jeho údajným spolupachatelem Claudiem Sciarpellettim na dvě samostatná a líčení s Gabrielem odročili na úterý. Gabriele je v případu známém jako VatiLeaks obviněn z krádeže, hrozí mu až čtyři roky vězení. Papež se ale také může rozhodnout, že mu udělí milost.

Šestačtyřicetiletý Gabriele představuje v kauze hlavního podezřelého, podle žalobců dokumenty dával médiím. Sám tvrdí, že se snažil očistit Vatikán od zla a korupce. Sciarpelletti podle vyšetřovatelů komorníkovi pomáhal jakožto vatikánský expert na informační technologie.

Odborníci na dění ve Vatikánu spekulují o tom, že komorník mohl být pouze pěšákem ve vyšší hře církevních hodnostářů. Gabriele byl oficiálně obviněn v polovině srpna, aféra s úniky tajných dokumentů ale naplno propukla už v květnu, kdy byl zatčen. Gabriele, do té doby považovaný za Benediktova velmi loajálního sluhu, prý ofotografoval velké množství přísně tajných dopisů a dalších dokumentů z kanceláře papežova osobního tajemníka George Gänsweina. 

Proces s Gabrielem má pokračovat v úterý výslechem obžalovaného. Soudci přitom zamítli stížnost Gabrielova obhájce na údajnou nekompetentnost soudu. Rozhodli také, že výsledky vyšetřování kardinálské komise nebudou připuštěny jako důkaz, a nařídili předvolat jako svědka papežova osobního tajemníka Gänsweina, Gabrielova přímého nadřízeného, některými považovaného za papežovu šedou eminenci.

Gabriele se k soudu dostavil, Sciarpellettiho před tříčlenným senátem zastupoval jeho advokát. Soudci se na žádost jednoho z advokátů rozhodli případ rozdělit a Sciarpellettiho soudit později zvlášť.

Dnešní přelíčení bylo veřejné, což je pro vatikánský tribunál podle komentářů bezprecedentní. Vstup do soudní síně byl umožněn osmi novinářům, kteří po skončení prvního stání měli informovat své kolegy v předsálí. Poznámky si přitom směli psát pouze na papír. Také úterní slyšení má být veřejné.