Předvolební Gruzie: Opozici podpořily davy demonstrantů

Tbilisi - Stotisícový dav stoupenců opozice se shromáždil v centru Tbilisi k poslednímu mítinku před parlamentními volbami, které Gruzii čekají v pondělí. Centrální Náměstí svobody a přilehlá Rustaveliho třída se zaplnily lidmi, kteří hlasitě podporovali opoziční koalici Gruzínský sen podnikatele Bidziny Ivanišviliho. Výsledek pondělního hlasování je podle médií nejistý.

Hlavním volebním tématem se stal videozáznam, který se dostal na veřejnost minulý týden. Na něm skupina dozorců pobaveně sleduje mučení vězňů. To vyvolalo skandál, který vyvrcholil čistkou ve vládě a vězeňské správě.

Ivanišvili, jehož seskupení se postupně stalo hlavním soupeřem vládního Sjednoceného národního hnutí (UNM) prezidenta Michaila Saakašviliho, na mítinku označil den hlasování za okamžik zrodu nové Gruzie. „Nehledě na teror, který proti opozici rozpoutaly úřady, se celá Gruzie postavila proti vlně násilí,“ prohlásil šéf koalice Gruzínský sen. „Saakašvili a jeho nohsledi vztáhli ruku na gruzínský lid, a za to budou pykat. Národ už nad tímto režimem vynesl verdikt, který pondělní parlamentní volby potvrdí,“ řekl opoziční vůdce.

Gruzínské agentury odhadují, že v centru Tbilisi se shromáždilo nejméně 100 000 lidí, některé zdroje uvádějí počet až dvojnásobný. Vládní UNM zorganizovalo svůj hlavní předvolební mítink v pátek na centrálním tbiliském stadionu, kam podle GHN přišlo 70 000 lidí. Prezident Saakašvili dnes jezdil po gruzínském venkově, kde se zúčastnil tří mítinků.

Gruzínský sen, který před skandálem v průzkumech za UNM zaostával až o dvacet procentních bodů, se dostal do pozice přinejmenším rovnocenného soupeře vládní straně, která má v parlamentu ústavní většinu. Gruzínská média si většinou netroufají tipovat vítěze, některá z nich ale za favorita považují Ivanišviliho opoziční koalici.

V Tbilisi se sešly desetitisíce stoupenců opozice (zdroj: ČT24)