Kvůli fotce vyplenili muslimové buddhistické chrámy

Dháka - Bangladéš obvinil muslimské uprchlíky z Barmy z útoků na buddhistické chrámy na jihovýchodě země. Tisíce muslimů zničily a vyrabovaly během víkendu víc než deset chrámů a 50 domů, ve kterých žijí buddhisté. Policie zadržela 170 lidí a v regionu platí dočasný zákaz shromažďování. Muslimové protestovali proti fotografii, která se objevila na facebookové stránce místního buddhisty a která údajně uráží islám.

Přes 20 tisíc muslimů od soboty do dneška na jihovýchodě Bangladéše protestovalo proti urážce islámu a zapálilo přitom desítku buddhistických chrámů a desítky dalších budov. 

Z jednoho z chrámů zbyl jen kamenný Buddha. Podobný osud čekal desítku buddhistických svatostánků a celé vesnice. Lidé se vrátili do spálených a vyrabovaných domů. Policie proti řádícímu davu muslimů nezasáhla. „Policie a hasiči nestihli na místo dorazit včas. Zřídíme komisi, aby jejich postup vyšetřila,“ říká bangladéšský ministr vnitra.

Úřady vydaly dočasný zákaz shromažďování a z podílu na nepokojích obvinily Rohingy - muslimy žijící na pomezí Barmy a Bangladéše, kteří se v červnu nedaleko hranice s Bangladéšem střetli s barmskými buddhisty.

Mapa
Zdroj: ČT24

Dnes na místo dorazil ministr vnitra a velitel policie. Nepokoje vyvolala fotografie zveřejněná na facebookové stránce místního buddhisty. Jenže on tvrdí, že fotografii dal na jeho stránky někdo jiný. Policie ho proto skrývá na neznámém místě. 

Bangladéš má přes 150 milionů obyvatel a 90 procent z nich vyznává islám. Buddhisté netvoří ani procento populace, žijí hlavně na jihovýchodě státu u hranice s Barmou. Z minulosti jsou známy střety bangladéšských muslimů s hinduisty, ale konflikty s buddhisty jsou výjimečné.

Muslimové vyplenili buddhistické chrámy (zdroj: ČT24)