Polární noc končí a na Antarktidě se dveře netrhnou

Antarktida - Měsíce mrazivé samoty končí právě v těchto dnech lidem, kteří strávili polární zimu v Antarktidě. V říjnu se na nejjižnější kontinent každoročně začínají stěhovat stovky vědců a dalšího personálu. Naprostá většina z nich ale nejpozději v únoru zase odletí.

Na Antarktidu míří první letecké spoje. Lidem, kteří přečkali polární noc na největší antarktické stanici McMurdo, končí dlouhé měsíce samoty. „Mají za sebou tmavou zimu a my jsme první skupina lidí, kterou uvidí,“ říká pracovník Scottovy základny Iain Miller.

Právě stanice McMurdo byla dějištěm operace, která letos v srpnu ukázala rizika přezimování na Antarktidě. Na ledové pláni uprostřed tmy, větru a mrazu přistál australský airbus, aby evakuoval těžce nemocnou ženu. Evakuace byla extrémně nebezpečná. Z jiné základny by byla zcela nemožná. Na většině z nich totiž v zimě nikdo není. Stejně tak i na české stanici Johana Gregora Mendela.

Velké základny ale obsluhuje malá posádka i během zimy. Po odletu posledního letadla se tu každoročně koná malá tradice - společné promítání slavného hororu Věc, který se odehrává právě uprostřed antarktické noci.

Teď má ale nejodlehlejší kontinent před sebou zhruba pět měsíců plného provozu. Počet jeho obyvatel stoupne na čtyři tisíce.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)