Ivanišvili vyzval poraženého prezidenta, aby odstoupil

Tbilisi - Vítěz parlamentních voleb v Gruzii Bidzina Ivanišvili vyzval prezidenta Michaila Saakašviliho, který uznal volební porážku, aby odstoupil. Ivanišvili rovněž žádá, aby byly vypsány předčasné prezidentské volby. Předběžné výsledky gruzínských parlamentních voleb potvrzují vítězství Ivanišviliho opoziční koalice Gruzínský sen. Prezident Michail Saakašvili prohlásil, že jeho Sjednocená národní strana (UNM) odchází do opozice. Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) označila volby za svobodné.

„Dalším logickým a jedině správným krokem bude odstoupení Saakašviliho,“ řekl Ivanišvili. „Bude to dobré pro jeho budoucnost. Zachová mu to tvář a umožní to připravit dobrou budoucnost,“ řekl vítěz voleb.

Saakašvili porážku uznal

„Jako lídr UNM oznamuji, že naše strana odchází do opozice,“ řekl Saakašvili voličům. „Jako opoziční síla budeme mít na zřeteli budoucnost země a budeme usilovat o to, aby vše, čeho bylo v minulých letech při rozvoji Gruzie dosaženo, zůstalo zachováno,“ konstatoval prezident. Saakašvili uvedl, že politický program vítězné koalice Gruzínský sen je pro něj „zásadně nepřijatelný“. Prohlásil ale, že v souladu s pravidly demokracie rozhoduje většina. „Tuto volbu přijímáme,“ řekl prezident a dodal, že je připraven napomoci formování nové vlády.

Ivanišvili pochválil prezidenta Saakašviliho za to, že uznal vítězství opozice v obvodech s poměrným systémem hlasování. „Je dobře, že si státní moc snaží zachovat tvář. Očekávám, že naše vítězství uzná i po oznámení výsledků v obvodech s většinovým systémem,“ dodal. Vůdce opozice zároveň konstatoval, že jeho šestičlenná koalice, která podle analytiků drží pohromadě hlavně díky osobě Ivanišviliho, se po volbách rozpadne.

Nesourodé seskupení menších stran a hnutí se podle něj může rozdělit přinejmenším na tři parlamentní frakce. „Je to velmi zdravý proces, od začátku jsem usiloval o to, aby parlament nebyl jednobarevný. Nejde o rozkol. Přispějeme naopak k tomu, že v parlamentu vzniknou nejméně tři strany, abychom mohli vést spory o jednotlivých problémech,“ řekl Ivanišvili gruzínské televizi.

Bidzina Ivanišvili
Zdroj: ČTK/AP/Georgy Abdaladze

Bidzina Ivanišvili:

„Občané Gruzie ukázali, že jsou chytří a přesně vědí, co tato země potřebuje. Dnes je to historický moment - po dlouhé době se nám změní parlament díky volbám.“

O osobě budoucího premiéra nemá Ivanišvili pochyb. „Doufám, že mi vrátí gruzínské občanství a že mě parlament potvrdí jako nového předsedu vlády,“ prohlásil. Podnikatel, který své jmění rozmnožil v Rusku, o gruzínský pas přišel v důsledku nabytí francouzského občanství. Přestože gruzínský parlament později schválením ústavní novely umožnil občanům zemí Evropské unie zapojit se do voleb, Ivanišvili této možnosti nevyužil a ve volbách nehlasoval.

Ve 150členném gruzínském parlamentu se 73 poslanců volí většinovým systémem v jednomandátových obvodech a 77 poměrným systémem z kandidátek politických stran a koalic. O vítězství opozice zřejmě ale rozhodlo hlavně hlasování v jednomandátových obvodech, kde Saakašvili očekával převahu nad svými soupeři. Podle dosavadních výsledků ale Gruzínský sen zatím i tam vede: má převahu ve 28 ze 73 jednomandátových obvodů, zatímco UNM jen ve 24.

Michail Saakašvili
Zdroj: ČT24

Do ulic Tbilisi vyšly včera večer tisíce lidí. Oslavovaly předběžně oznámené vítězství opoziční koalice s příznačným názvem Gruzínský sen. „Konečně zvítězila spravedlnost. Čekám, že se všechno uklidní a moje země bude směřovat vpřed, ale hlavně očekávám spravedlnost pro všechny,“ prohlásil jeden ze zastánců opozice.

Do ulic vyšla i policie – obává se incidentů mezi oběma stranami. Přestože podle volební komise proběhlo hlasování klidně, některé okrsky hlásí problémy. Na jednom místě prý odnesli ozbrojení muži volební urnu i s hlasy a sčítání zpomalili hackeři. „Je velmi nepříjemné, že se náš server stal terčem útoku. Ovlivnilo to rychlost sčítání,“ konstatoval předseda volební komise Zurab Kharatišvili.

Volby ocenil šéf pozorovatelské mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) Tonino Picula. Hlasování podle něj „potvrdilo zdravou úctu k základním svobodám přímo uprostřed demokratických voleb“. Na tiskové konferenci v Tbilisi dnes Picula řekl, že „Gruzie složila zkoušku z demokracie“. „Jestli se budou bratříčkovat a objímat se, to si nemyslím. Ale zkušenosti obou mužů naznačují, že se jednou budou dobře doplňovat,“ konstatoval analytik z Transparency International.

Volby byly svobodné, i když s pár nedostatky
   
Mise OBSE v oficiální zprávě uvedla, že volby byly svobodné, odehrály se v atmosféře poctivé soutěže a za aktivní účasti voličů. Přesto ale pozorovatelé upozornili, že ve volebním systému země přetrvává řada nedostatků. Vládní strana využívala v kampani neoprávněně státní prostředky, opozice zase těžila ze „soukromých finančních zdrojů“, uvedla mise v narážce na miliardový majetek Ivanišviliho.

Saakašvili stál v čele země od roku 2003. Před pěti lety nechal tvrdě potlačit masové demonstrace, pak přišla válka s Ruskem a gruzínská ekonomika upadá. Výsledky voleb přitom pozorně sleduje zahraničí. Rusko považuje oblast za sféru svého vlivu, naopak Západ podporuje snahy země o vstup do NATO. „Doufáme, že změny, k nimž v Gruzii dochází, pozitivně ovlivní rusko-gruzínské vztahy,“ uvedla předsedkyně ruské Rady federace Valentina Matvijenková.