Srážka lodí u Honkongu - desítky mrtvých, šest zatčených

Hongkong - Šest členů posádky ze dvou lodí, které se srazily u hongkongského ostrova Lamma v pondělí večer, bylo zatčeno. Při nehodě zemřelo nejméně 37 lidí. Na palubě výletní lodi bylo víc než 120 lidí. Polovina lodi skončila po kolizi pod vodou. Příčina nehody není zřejmá, podle všeho dobře osvětlená plavidla se střetla za dobrého počasí na přísně regulované vodní cestě. Hongkong vylásil třídenní smutek.

„Policie zatkla šest osob. Jsou vyšetřováni kvůli ohrožení životů lidí na moři,“ řekl ministr bezpečnosti Lai Tung-Kwok. Šéf policie Tsang Wai-hung prohlásil, že podezřelí byli zodpovědní za provoz člunů. „Nevylučujeme další zatýkání,“ dodal. Hledání přeživších mezitím pokračuje.

Srážka se stala asi ve 20:30 místního času v pondělí u ostrova Lamma. Vláda prohlásila, že při ní zemřelo 37 lidí - 32 dospělých a pět dětí. Více než 100 lidí bylo zraněno. Počet lidí, kteří stále chybí, je neznámý. Výletní loď přitom měla kapacitu více než 200 lidí, nebyla přetížená.

„Po deseti minutách plavby do nás z boku narazila vysokou rychlostí jiná loď. Záď našeho plavidla se začala potápět,“ řekl jeden z přeživších deníku South China Morning Post. „Náhle jsem se ocitl pod vodou. Plaval jsem ze všech sil k záchranné bóji. Netuším, kde zůstaly moje dvě děti,“ dodal.

Jako z Titaniku
   
Další přeživší přirovnal neštěstí ke zkáze Titaniku. Při plavbě k bóji sledoval, jak plavidlo rychle mizí pod hladinou. „Po pár minutách, zhruba po pěti, jsem viděl, jak jeden konec lodi trčí svisle z vody. Přesně jako Titanic.“

Poškozený trajekt s několika lehce zraněnými cestujícími doplul po srážce do přístavu. Elektrické závody tvrdí, že jejich loď byla v pořádku. „Naše loď získala licenci teprve nedávno. Inspekce proto není třeba. Doufám, že všichni chápou, že do nás přímo narazili,“ konstatoval ředitel.

Hongkong je jedním z rušnějších přístavů na světě, k vážným nehodám tu ale dochází jen zřídka. Loni tudy proplulo 411 tisíc lodí s celkem 28 miliony cestujících a 277 milionů tunami nákladu na palubě.