Odborář Hoffa pod kůlnou neleží

Washington - Ani po dnešku nezná Amerika odpověď na jednu z největších záhad své moderní historie. Co se kdysi stalo slavnému odborářskému bossovi Jimmymu Hoffovi. Skoro čtyřicet let po jeho údajném zavraždění mafií prověřila policie čerstvou stopu v Detroitu. Pod kůlnou ale nakonec jeho tělo nenašla.

Amerika hledá Jimmyho Hoffu už 37 let. Předák největší odborové organizace Teamsters odešel 30. července 1975 z domu, poobědval v restauraci. K manželce se už ale nevrátil. Teď policie dostala nový tip. Svědek viděl pohřbívat někoho den poté, co Hoffa zmizel. 

Stopa vedla do kůlny na předměstí Detroitu. Někde pod ní mělo ležet tělo mocného odboráře. „Může jít o mrtvé tělo - když ne o Hoffu, tak tělo někoho jiného. Nebo to může být kořen stromu,“ předpovídal autor knihy Hoffovy války Dan Moldea. Rozbor vzorků půdy ale ukázal, že v nich žádné lidské ostatky nejsou. 

„Bylo by skvělé, kdyby to byl on. Rád bych případ uzavřel pro rodinu a statisíce odborářů, kteří si tohoto člověka idealizují,“ lituje policejní šéf James Berlin. 

Jimmy Hoffa vstoupil do odborů už jako mladík. Z Teamsters sdružujících řidiče náklaďáků a skladníky vybudoval nejsilnější svaz v celých Spojených státech. Stál v jejich čele, v roce 1964 vyjednal první dohodu o platech Teamsters s federální vládou. Metody ale neměl dvakrát vybíravé. Za zpronevěru a pokus o uplacení soudce si odseděl pět let. Kvůli propojení s Cosa Nostrou se na něj zaměřil už senátor Robert Kennedy. 

Slovo mafie se taky nejčastěji skloňuje v souvislosti s Hoffovým zmizením. Vyšetřování FBI to dosud nepotvrdilo. Zato teorií, kde vrahové zakopali jeho tělo, je pořád dost. Mělo být zazděné na stadionu Obrů v New Jersey, policie hledala stopy krve pod jedním domem v Detroitu. A strhla i podezřelou koňskou stáj v Michiganu. Jenže Hoffovo tělo pořád chybí.

Reportáž Petry Flanderkové (zdroj: ČT24)