Německo stále pátrá po původci střevní nákazy

Berlín - Němečtí lékaři pořád přesně nevědí, co způsobilo průjmovou epidemii mezi dětmi. Počet nemocných se mezitím přiblížil devíti a půl tisícům. Podle pracovní hypotézy se bakterie či viry do škol a školek dostaly spolu s dodávaným jídlem.

Laboratoře v postižených oblastech pracují naplno. Přesto není stále jasné, kdo koktejl nebezpečných virů a bakterií namíchal. „Onemocněly obě moje děti. Měly lehké příznaky od pátečního večera do sobotního rána,“ říká Markus Kunze.

Většina škol v Berlíně a Braniborsku zeje prázdnotou. Dalšímu šíření epidemie účinně brání podzimní prázdniny. Speciální lékařský tým tak dostal další čas na zpracování tisíců vzorků a určení viníka.

Podle všeho půjde o nanoviry, odborníci ale nevylučují, že se do školního jídla dostaly i toxické bakterie. Stopy vedou k mamutím dodavatelům hotových potravin. Firma Sodexo potvrdila, že dodávala jídlo do všech postižených škol a školek. „Všechny postižené děti dostávaly jídlo od nás. O to intenzivnější je naše interní vyšetřování,“ potvrzuje mluvčí firmy Sodexo.

Vyšetřování ale údajně žádné pochybení neprokázalo. V podezření jsou teď dodavatelé surovin. Epidemie sice propukla i v sousedním Sasku, její rozšíření přes české hranice ale není pravděpodobné. „V Ústeckém kraji nemáme problém s infekcemi, které by měly nějakou návaznost na Německo,“ uklidňuje vrchní hygienik Ústeckého kraje Josef Trmal.

Němečtí lékaři jsou opatrní. Částečně i kvůli blamáži z loňského roku, kdy za viníka epidemie, která zabila 53 lidí, mylně označili španělské okurky a rajčata. Rodičům zatím doporučují, aby svým dětem do školy přibalili vlastní jídlo.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)