V Maďarsku zakázali herní automaty

Budapešť – V Maďarsku poslanci schválili zákaz hracích automatů, ty budou nově jen v kasinech s příslušnou licencí. Zákaz hracích automatů by měl platit od konce měsíce. V Maďarsku je teď asi 4 500 herních automatů. Podle hráčského průmyslu bude mít opatření dopad na investice v přepočtu v řádu stovek milionů korun.

Maďarská vláda chce zamezit utrácení peněz v automatech. Šéf úřadu maďarské vlády János Lázár navíc řekl, že aktivity lidí v gamblerském průmyslu jsou spojeny s „vážným bezpečnostním rizikem pro stát“. 

Proto od konce měsíce z Maďarska zmizí herní automaty, s výjimkou tří licencovaných kasin, které navštěvuje zámožná zahraniční klientela. 

Vláda odhaduje, že kvůli schválenému opatření přijde státní rozpočet ročně o 20 až 30 miliard forintů (1,8 až 2,6 miliardy korun). Tento výpadek má kompenzovat zavedení daně na hraní
on-line. 

Zákaz kritizuje federace pro hazardní hry MSZSZ, která tvrdí, že o práci může přijít až 40 tisíc lidí. Prezident federace István Schreiber zdůraznil, že automaty jsou pilířem maďarské ekonomiky a že zdanění on-line hraní nenahradí ztráty.