Jeden z velitelů hnutí Hizballáh padl v Sýrii

Damašek - V Sýrii údajně zemřel jeden z velitelů šíitského hnutí Hizballáh. Informuje o tom Reuters s odvoláním na libanonský zdroj. Hizballáh potvrdil, že pohřbil Alího Hussajna Nasífa, který zemřel při výkonu své povinnosti ve jménu svaté války džihádu. Podrobnosti ale nesdělil.  Syrští povstalci viní Hizballáh z podpory režimu Bašára Asada. Hnutí své sympatie k syrskému prezidentovi netají.

Šíitské hnutí na svém webu oznámilo, že v pondělí byl na severu Libanonu pohřben „mučednický vůdce“ Alí Hussajn Nasíf, který zemřel při výkonu své povinnosti muslimské svaté války džihádu.

Televize Hizballáhu odvysílala záběry z pohřbu dalších nejméně dvou členů hnutí, kteří prý byli zabiti za stejných okolností na blíže neurčeném místě.

Hasan Nasralláh
Zdroj: ČT24

Podle agentury AP nebylo bezprostředně zřejmé, jak byli bojovníci Hizballáhu zabiti nebo zda bojovali na straně syrské armády. Podle syrských rebelů byli Nasíf a jeho muži zabiti v léčce nastražené povstaleckou Syrskou svobodnou armádou. Jiné zdroje tvrdí, že zahynuli při střetech na syrsko-libanonské hranici.

Washington v minulosti obvinil Hizballáh, že syrské vládě poskytuje poradenství a rozsáhlou logistickou podporu. Hnutí, kterému by pád Asadova režimu mohl způsobit komplikace se sháněním peněz a zbraní, to ale popřelo.