Romney zanechal dobrý dojem, v první debatě zastínil Obamu

New York/Denver - První předvolební debata amerického prezidenta Baracka Obamy a jeho republikánského vyzyvatele Mitta Romneyho se zaměřila na domácí témata, zejména na ekonomiku. Dominovaly otázky daní, pracovních míst, rozpočtového deficitu a zdravotnictví. Šéf Bílého domu svému sokovi vyčítal nekonkrétní plány. Romney jej naopak kritizoval za špatný stav ekonomiky, pro jejíž zlepšení podle něj Obama za čtyři roky příliš neudělal. V debatě, jež se obešla bez osobních útoků, působil Romney podle médií připravenějším a energičtějším dojmem. Vítězství Romneyho v první debatě potvrzují i nejnovější bleskové průzkumy.

Romney ztrácí v průzkumech veřejného mínění a v debatě potřeboval bodovat. Zpočátku se ocitnul v defenzivě, když vyvracel Obamovo tvrzení, že chce snížit daně bohatým. Během debaty se mu ale stále více dařilo prosazovat svá témata, jako je kritika reformy zdravotnictví prosazená současným šéfem Bílého domu či údajná Obamova neschopnost spolupracovat s opozicí. Prezidentovi také například vytknul, že se snaží příliš rozšířit moc federální vlády pomocí regulací, které údajně dusí firmy a tvorbu pracovních míst.

Bývalý massachusettský guvernér Romney podle amerických médií bodoval i v řeči těla. Když mluvil, díval se na svého protivníka či na moderátora. Obama se naopak na Romneyho nedíval a ke konci debaty stále více klopil oči. Prezident, soudě alespoň podle prvních ohlasů na sociální síti Twitter, byl horší i podle svých příznivců. Otázka ale je, jak debatu vyhodnotí voliči, kteří zatím Obamovi před Romneym dávají přednost.

Volba prezidenta USA 2012 - 1. předvolební debata (zdroj: ČT24)

Zpravodaj ČT v USA Michal Kubal:

„Bylo to velmi slabé vystoupení ze strany prezidenta a ze strany Romneyho to byl skoro excelentní výkon. Představil se jako politik, byl energický, dokázal být vtipný, pohotový, přirozený. Naopak prezident Barack Obama vypadal jako člověk, který je unuděný, kterého možná trochu obtěžuje, že musí absolvovat tuhle debatu.“

Romney nechce jít stejnou cestou jako Španělsko

Obama připomenul, že se vlády ujal za hluboké hospodářské krize a již tehdy vysokého zadlužení země. Podle něj se mu přesto podařilo zabránit, aby se Spojené státy znovu propadly do stejných problémů jako během Velké hospodářské krize. Svému soupeři vytknul, že jenom snižováním daní současné problémy země nevyřeší. „Matematika, selský rozum a naše dějiny ukazují, že to není recept pro růst,“ uvedl Obama.

Zároveň Romneyho obvinil, že by jeho daňové plány jenom dále zvýšily deficit. Jakýkoliv plán pro snížení vysokého dluhu USA podle Obamy musí počítat i se zvýšením příjmů státního rozpočtu. Šéf Bílého domu chce vyšší daně pro nejbohatší Američany. „Větší zdanění lidí vás nikam nedostane. Nechci jít stejnou cestou jako Španělsko,“ namítnul Romney.

The New York Times:

„Body za styl patří Mittu Romneymu, který neustále a systematicky Baracka Obamu kritizoval.“

Komentátor Erik Best:

„Klíčový problém je, že Obama už čtyři roky mluví se čtecím zařízením. Bez něj to neumí. Byly i případy, kdy čtecí zařízení vypadlo a on najednou nevěděl, co má říct. Debata byla jen důkaz toho, že i když byl připravený, nebyl připravený na tenhle typ diskuse.“

Obama nevyužil Romneyho slabá místa

Obama v debatě překvapivě nevyužil Romneyho slabá místa, na která běžně upozorňuje na předvolebních shromážděních. Bývalému guvernérovi například nevytknul jeho kontroverzní poznámku o tom, že 47 procent Američanů parazituje na státním rozpočtu. Nepřipomenul ale ani nízké daně, které milionář Romney platí, či jeho působení ve firmě Bain Capital, která podle demokratů často upřednostňovala zisky před zachováním pracovních míst. Romney pak Obamu nekritizoval za bezpečnostní selhání v Libyi. Debata ale byla věnována domácím tématům.

Současný prezident v závěru debaty vzkázal voličům, že za ně bojoval během uplynulých čtyř let a hodlá v tom pokračovat i v dalším období, pokud vyhraje. Romney naopak zdůraznil, že ve volbách se bude rozhodovat o dalším směřování Spojených států.

Podle průzkumu televize CNN označilo Romneyho za vítěze debaty 67 procent diváků rozhodnutých jít volit. Současnému prezidentovi vítězství přisoudilo jen 25 procent dotázaných.

V průzkumu televize CBS byl rozdíl mezi oběma kandidáty menší, Romney ale přesto nad Obamou zvítězil v poměru 46 ku 22 procentům.

Mitt Romney se po debatě objal s rodinou
Zdroj: Win McNamee/Getty Images/ISIFA

Tři měsíce a dvě debaty do voleb

Obama se s Romneym celkem utká ještě ve dvou debatách. Další se uskuteční 16. října v Hempsteadu ve státě New York a poslední 22. října ve floridském městě Boca Raton. Kandidáti na viceprezidenta Joe Biden a Paul Ryan se střetnou jen jednou, a to 11. října v Danvillu v Kentucky. Prezidentské volby se v USA konají 6. listopadu.

Přímý přenos debaty sledovalo ve tři ráno na ČT24 kolem 6000 lidí. Stanice bude živě vysílat i další dvě debaty.