Romneymu vítězství v debatě přineslo body

Washington - Vystoupením v první prezidentské debatě si republikánský kandidát Mitt Romney polepšil u voličů. Vyplývá to alespoň z průzkumu Reuters/Ipsos, podle něhož nyní Američané Romneyho vnímají jako lepšího kandidáta než současného prezidenta Baracka Obamu v několika klíčových oblastech, včetně snižování rozpočtového deficitu, posilování ekonomiky nebo tvorby nových pracovních míst.

Bývalému guvernérovi státu Massachusetts se po středeční debatě, z níž vyšel podle většiny komentátorů jako jasný vítěz, také podařilo stáhnout Obamův náskok v oblastech daňové politiky, sociálního zabezpečení a zdravotního pojištění pro seniory.

I díky debatě, kterou sledovalo 67,2 milionu Američanů, nyní 51 procent voličů vnímá Romneyho pozitivně. Je to přitom poprvé, co se přehoupl přes 50 procent. Obamova obliba se nezměnila a je vnímán pozitivně 56 procenty svých spoluobčanů. Celkově se však jeho náskok snížil o dvě procenta a nad Romneym nyní podle průzkumu, v němž on-line odpovídalo 536 registrovaných voličů, vede v poměru 48 ku 43 procentům.

Republikánští příznivci ve Fishervillu ve Virginii den po prezidentské debatě
Zdroj: Justin Sullivan/Getty Images/ISIFA

27 % voličů vidí Romneyho v lepším světle

Skutečný dopad první televizní debaty ukážou ale podle analytika Cliffa Younga až následující dny a další a širší výzkumy veřejného mínění. Young je přesvědčen, že pokud by se Romneymu dařilo i ve zbývajících dvou debatách s Obamou, mohlo by dojít k výraznějšímu pohybu voličských preferencí.

Po první debatě podle průzkumu Reuters/Ipsos vidí Romneyho v lepším světle 27 procent dotázaných, 19 procent v horším a 40 procent nezměnilo názor. U současného prezidenta došlo jen k minimálnímu posunu. U 16 procent lidí se jejich názor na Obamu zlepšil, u 18 procent zhoršil a u 54 zůstal stejný.

Miit Romney a kandidát na viceprezidenta Paul Ryan na prezidentské kampani ve Virginii
Zdroj: Justin Sullivan/Getty Images/ISIFA

Romney se jasně distancoval od kontroverzního výroku o 47 procentech Američanů

Romney se ve čtvrtek také poprvé jasně distancoval od svého výroku na tajně pořízené nahrávce, kde v podstatě označil 47 procent Američanů za lidi parazitující na státním rozpočtu. K výrokům se přitom původně přihlásil, i když řekl, že je nepovažuje za elegantně pronesené. Ve čtvrtečním rozhovoru s televizí Fox News byl v kritice svých slov mnohem jednoznačnější. „V tomto případě jsem řekl něco, co bylo úplně špatné. Jsem však zcela přesvědčen o tom, že můj život ukázal, že se zajímám o 100 procent (Američanů)… Celá tahle kampaň je o těch 100 procentech. Až se stanu prezidentem, bude to o pomoci těm 100 procentům,“ nechal se slyšet Romney.

Tajně pořízené video s Mittem Romneym
Zdroj: ČT24/YouTube

Na videozáznamu pořízeném v květnu na Romneyho večeři s bohatými přispěvateli na volební kampaň pětašedesátiletý politik neuctivě a ironicky hovořil o voličích prezidenta Baracka Obamy. „Je s ním 47 procent lidí, kteří jsou závislí na vládě, kteří si myslí, že jsou oběti, kteří si myslí, že vláda se o ně má postarat, že mají právo na zdravotní péči, na stravu, na bydlení, na všechno. Nikdy je nepřesvědčím, že mají mít osobní odpovědnost a postarat se o svůj život,“ uvedl tehdy mimo jiné Romney.