Policie evakuovala Bratislavský hrad a parlament

Bratislava - Slovenská policie kvůli anonymnímu varování před bombou evakuovala parlament a část Bratislavského hradu, kde se konal summit chudších zemí EU. Bezpečnostní opratření ale summit nenarušilo, v době evakuace se už evropské delegace nacházely mimo prostory hradu. Poplach se nakonec ukázal jako planý a policie zahájila trestní stíhání kvůli šíření poplašné zprávy.

„Bohužel i takové věci se stávají. Naštěstí už tu delegace nebyly, nebyl zde ani žádný premiér, přítomno bylo ještě několik lidí z personálu a jen pár novinářů. Nikdo nebyl ohrožen a nijak to nenarušilo průběh summitu,“ řekla serveru Aktualne.sk mluvčí slovenského premiéra Roberta Fica.

Anonym policii oznámil, že bomba je umístěna v prostorách parlamentu. Bratislavský hrad s parlamentem sousedí. Policisté ale po podrobné prohlídce areálu žádnou nálož nenašli.

Neformální skupinu Přátel koheze tvoří Bulharsko, Česko, Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Malta, Maďarsko, Polsko, Portugalsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko a Řecko. Na práci skupiny se podílí také budoucí členská země EU Chorvatsko. Zástupci těchto zemí odmítají, aby unie v novém rozpočtu pro roky 2014 až 2020 výrazněji omezila finance na podporu méně rozvinutých regionů.