Z Kosova do Srbska? Legálně jen šesti cestami

Bělehrad/Priština - Příští týden začnou očekávané rozhovory mezi Srbskem a Kosovem o společné kontrole hranic. Ta zatím příliš nefunguje. Mezi oběma zeměmi je teď 6 hraničních přechodů. Používání jiných je nelegální a hrozí za to vysoké pokuty. Nedostatek legálních přechodů mezi Kosovem a Srbskem tak obě země vzdaluje. Priština vyhlásila samostatnost na Bělehradu v roce 2008, Srbové to ale neuznávají.

V srbské osadě Sekirača v Kosovu žije už pouze 6 starých lidí. Nejbližší srbské město Medvedža je odtud vzdálené zhruba 20 kilometrů. Starou silnici do Srbska ale tito lidé nesmí používat. Není tu oficiální hraniční přechod. Na hranici každý den hlídkují policisté se samopaly. Koho chytí, má problém. Za ilegální přechody hranic mu hrozí pokuta až několik set eur. „Kosovská pohraniční policie spolupracuje s policisty všech okolních států, bohužel kromě srbské policie,“ uvedl kpt. Baki Kenali, Kosovská policie. Do Srbska se tak můžou místní dostat jedině přes Merdare. Místo 20 kilometrů to je ale 150.

„Lidé jsou definitivně odděleni od svých domů, rodin, od majetků, definitivně. Nemůžou přijít, přitom my tady neděláme problémy,“ říká Radisav Perovič, kosovský Srb ze Sekirače.

Na Sekirači místním lidem pomáhala ještě před rokem česká armáda. Loni v říjnu ale z Kosova odešla. Pro místní je to velká ztráta. Česká armáda ale v Kosovu pomáhala i Albáncům - třeba rodině Baškima Ibišiho. V roce 2004 žil se ženou a malým dítětem ve stanu. Vojáci mu postavili dům a dali mu práci na základně. „Co mám říct, teď je to dost těžké. Jsem bez práce, někdy se mi třeba povede vydělat nějaké peníze - měsíčně 50 nebo 60 eur,“ řekl. Česká armáda zaměstnávala v okolí Podujeva 52 lidí, teď mají práci u mezinárodních jednotek KFOR pouze dva z nich.

Problém s hraničními přechody mezi Srbskem a Kosovem (zdroj: ČT24)